Építőművészet
  • akos
    #52
    pontosan ezt mondom én is. nem kell hozzá csoda.
    térlátás, arányérzék fejleszthető. kreativitásra is rá lehet gyúrni, ötleteket meríteni és magunkévá tenni. rengeteg idő és szorgalom. ennyi kell.

    a tervező programokat pedig nem azért nézik olykor ellenségeskedve, mert nem képesek megtanulni.
    két dolog miatt - az egyik, hogy sokan PUSZTÁN a cad progi ismeretétől várják a boldogságot, és nem társul hozzá semmilyen szabadkézi rajztudás; sokan gondolják úgy, hogy kiváltható. pedig nem.
    hadd ne mondjam, hogy pl. ha el kell menni egy tervzsűrire és hirtelen belekérdeznek a tervbe, vagy pl. helyszíni művezetésen meg kéne adni egy csomópontot, részletet; milyen felsülések vannak ebből, azoknak az esetében, akik nem tudnak két párhuzamos vonalat húzni cerkával.
    a másik dolog, ami miatt sok helyen nem szeretik a cad-et, hogy nagyon sok tervező esetében a kreativitást is kiváltja a számgép. rengeteg házon meglátni (a tömegén, a homlokzatán), hogy azért lett olyan, mert az archicad-ből ennyit ismert a tervező. Ablakok, ajtók, a szerkesztési mód. Mintha egy jellegtelen, teljesen statikus buta modellt generált volna 1:1-ben a programmal.
    a méretkúszás meg: úgy kell kótázni, hogy ne kelljen a tervről méregetni. Kellő alaposság kótázott terven minden megtalálható, vagy részkótákból kiszámolható. Méregetés nélkül. (Lehet állati pontos egy cad rajz is, ha nincs yol kótázva és a kolbászujjú sanyibácsi a kopott, zsíros colstokkjával nekiáll méregetni. garantált, hogy nem annyit fog leolvasni a tervről, mint amennyi...)