bélyeggyűjtemény
  • koloncos
    #68
    hello, én folytatnám a témát, egy gyilkossággal is kapcsolatban van, ezt kaptam meg. Egy gyilkosság máig tisztázatlan részletei

    Horace A. Talbot (akinek leghíresebb tusrajzai a folyami, illetve tengerjáró hajók életét, tengerparti és londoni piacok hangulatát keltik életre) későbbi élete igazi, romantikus regénybe illő művészsors. Folyamatos szegénységben, rossz higiéniai körülmények között élve munkáit kénytelen volt fillérekért elosztogatni, és alig múlt huszonhat éves, amikor a nélkülözéseknek köszönhetően tuberkulózisban elhunyt. A ma több ezer fontot érő, és sok angliai magán- és nyilvános gyűjteményben fellelhető grafikákból az özvegynek, Elisabeth Heather-Wallace-nek szinte semmi nem maradt, igaz, a Chelsea csillagát Elisabeth mindvégig legkedvesebb emlékeként őrizgette. Talbot műveinek a grafikus halála utáni értéknövekedésével, valamint a bélyeg különleges történetének köszönhetően a „Star of Chelsea” hamar szóbeszéd tárgya lett mind a korabeli művészettörténészek, mind pedig a bélyeggyűjtők körében, ám Elisabeth – súlyos szegénységének dacára – minden vételi szándékot elutasított.
    1906-ban – vélhetően a szegénység elől menekülve – Elisabeth H.-Wallace hozzáment egy idősebb kereskedőhöz, amellyel ugyan jobb anyagi körülmények közé került, ám házassága hamar tragédiába torkollt. A család ismerősei és rokonok egybehangzó állítása szerint a nő és akkori férje között gyakran tört ki szóváltás, amelynek nem egyszer volt témája a Talbot-hagyaték megmaradt részének (és így a „Star of Chelsea”-nek) pénzzé tétele. Szakértők szerint a bélyegért és a feleség tulajdonában lévő egy-két grafikáért a család már akkor is több tízezer fontot kaphatott volna, amelyre Elisabeth férjének egy új vállalkozás megalapításához volt szüksége. Végül, 1907. november 14-én este – a bizonyítékok alapján – önvédelemből Elisabeth megölte a férjét, majd nem sokkal utána feladta magát a rendőrségen. Zavaros tanúvallomásában szó esik a Chelsea csillagáról is, ám hogy a férje valóban a Talbot-bélyeget akarta-e elvenni Elisabeth-től, mielőtt az egy nehéz tárggyal kétszer is fejbe vágta, máig nem tudjuk.
    Mindenesetre a bélyeg ekkor volt utoljára bizonyíthatóan a grafikus egykori szerelmének tulajdonában, ugyanis sem annak letartóztatása után, sem később a Chelsea csillaga nem került már elő, ahogy nem került elő a már említett nehéz tárgy sem, amellyel a nő a gyilkosságot elkövette. A bélyeget a legenda szerint Elisabeth - utolsó szabad perceiben - éppen postán adta fel (!), hogy így helyezze azt biztonsába, ám hogy borítékban vagy a borítékon, illetve hogy kinek és hová, ez talán örökké a kis papírdarab titka maradt.
    Hogy mi lett a gyilkos eszközzel, amely állítólag egy 10-12 cm nagyságú, viszonylag súlyos tárgy volt, szintén mindmáig kiderítetlen.

    Elisabeth Heather-Wallace 1908. március 30-án hunyt el a brightoni börtönben.