• BiroAndras
    #160
    "Csak arra kérlek kímélj meg az összefoglalóktól és wikipediától, mondom csak olyan tudományos cikk érdekel ahol a mérési eredmények, körülmények vannak leírva, hogy ellenőrizni lehessen a kisérlet megbízhatóságát."

    Ilyeneket ne tőlem kérj, hanem tudományos folyóiratokban nézz utánna.

    "A hegy meg a körözés ugyanazt a jelenséget vizsgálja persze, csak azok nem a Hafele kisérlet megismétlései."

    Nem értem miért ragaszkodsz pontosan ugyanahhoz a kísérlethez.

    "Nem elegendő egyetlen mérés, mert csalni lehet a nanoszekundumokkal, érted?"

    Nam csak egy kísérlet volt. Egyébként nem szokás csalni a kísérleteknél, mert úgyis kiderül.

    "A tengerentúli trip is csak egyetlenegy mérés, akkor 39 nanosec különbséget állapítottak meg. Itt nem arról van szó, hogy megerősítették a Hafele kisérletet, mert azon nincs mit megerősíteni, az úgy szar ahogy van."

    Nem értelek. Ugyanazt a fizikai jelenséget vizsgálták egy hasonló kísérlettel. Az eredménynek nyílvánvalóan ugyanannak kell lenni. Egyébként is a jelenség általánosságban érdekel minket, így pláne hót mindegy, hogy melyik konkrét kísérletet végzik el.

    "Maradt tehát a relelm egyetlen bizonyitéka, egyetlenegy mérés, 39 nanosec."

    Nem. Mint már mondtam, a spec. rel.-t millió kísérlet bizonyítja, és az ált. rel.-re is van pár (lásd link).

    "Azt értsd meg, hogy a müonoknál nem lehet visszahozni az órát, menetközben vizsgálják őket. Semmilyen kisérlet nem bizonyítja azt, hogy a relelm által jósolt időeltérések nem csupán látszólagosak, hanem egyben valóságosak is."

    A müonos kísérlet a spec.rel. bizonyítása volt, arra meg van halom más is. Egyébként meg pontosan meg lehet mondani, hogy valóságos az eltérés. Tudjuk, hogy hol keletkeznek, milyen sebességgel haladnak, és mekkora az élettartamuk. A klasszikus fizika szerint nem érhetnék el a felszínt.

    "Csak azt nem bizonyítja semmi (kivéve a 39 nanosec), hogy az eltérések egyben valóságosak is."

    Dehogynem. A GPS-nél is látjuk ezt (ha két mérésnél minden külső körülmény azonos, akkor a mért eltérés nem lehet látszólagos), de ha az nem tetszik, van más is. Igaz, ezek nem az idő, hanem a tér torzulását bizonyítják.

    "Volna még a kozmikus sugárzás keltette müonok, csak ott sajnos a földfelszínen képződnek a müonok és így természetesen nem kell hozzá relativisztikus hatás."

    Nagyon egyszerűen szűrhető ez a hatás.

    "Egyetlenegy mérés áll a relativitáselmélet mögött, a 39 nanosec, ezt nem hiszem el."

    Nem is kell elhinned, mert nem egy mérésről van szó.

    "Le kell hozni a GPS órát, az a tuti de az is csak 0.2 sec eltérést szedett össze eddig, ha valóban összeszedett."

    Nem szedett össze, mert eleve korrigált órájuk van. És nem fogják őket lehozni még egy darabig, mert jobban kellenek ott ahol vannak. A 0.2 másodperc egyébként rettentő sok egy atomóránál. Normál körülmények közt vagy egy millió év kell ekkora eltéréshez.
    Egybként hogy képzeled ezt a látszólagos dolgot? Milyen hatás okozza, hogy nem azt az értéket olavssuk le innen a Földről, amit valójában mutat?