BlackRose#34
Na akkor most ide írom amit gondolok az MS termékeiről...
1. Biztonsági problémákon kívül egyébként semmi bajuk sincs (persze ez nem elenyésző dolog, mármint a biztonság)
2. Az MS szoftver óriási töbsége nagyon jól használható, de elfogadom, hogy olykor egy power usernek többre is szüksége lehet.
3. Az MS szoftver ára nagy, de ha komolyan használod akkor az értéke még nagyobb, ugyans gyorsan megtérül a befektetés.
4. A leírt három pont nem érvényes a Windows 98-ra amely igaz amikor megjelent elég komoly szoftver volt, a maga hibáival (sokszor lefagyott, meg blue screen meg stb.)... de mai felfogással az Internet világban egyszerűen mondhatjuk, hogy egy rakás szemét.
5. Az MS szoftver verzióról verzióra fejlődik, és mindég kevesebb hibát tudhatunk benne (ezt a legnagyobb MS gyűlölök is elfogadják, mert egyszerűen lehetetlen megnevezni egy MS szoftvert amely az előző verzióhoz képest visszalépett).
na most ide raknám, hogy az Open Source-nál is ez kb. így van, vagyis az Open Source is fejlődik, nincs visszalépés, mindég kevesebb a hiba, stb. Maga a GNULinux vagy FreeBSD biztonsági előnye a Windowshoz képest pedig a UNIX rendszer alapbiztonságában rejlik, vagyis míg a Windows egy stand-alone rendszernek készült és csak késöbb került bele a hálozati arhitektúra, addig a UNIX a kezdettől hálózati rendszernek készült és ezért a biztonsági mehanizmusok az alapjában megvannak.
Szeretném itt megjegyezni, hogy semmi féle képpen sem akarom a Windowsot kiegyenlíteni mondjuk rá a Linuxal, mert ez nem lenne igaz, mindkét rendszernek megvannak a saját előnyei, hátrányai és alkalmazástól függöen kell kiválasztani, hogy melyiket használjuk, nem pedig tetszés vagy gyűlölet alapján. Végeredményben mindég a számok a fontossak, és ezért szerintem téves hozzáállás a Windows-only, de ugyanúgy a Linux-only is. Maga Linus Torválts mondta, hogy a NIH (Not Invented Here) egy betegség, és ez így is van, csak csupán azért mert valami nem Open Source nem jelenti, hogy szemét, és persze az sem, ha valami nem MS. Persze itt felvetődik az, hogy egy MS rendszerben sokszor az MS egy teljesen komplett megoldást nyújt (esetleg a Partnereivel együttműködve), míg az Open Source-nél álltalában egy nyitott megoldáskörben állunk, habár maga az Enterprise megoldásoknál itt is probálnak vendor-only vágányra állni, ezért van az, hogy pl. a Novell vagy a Red Hat komplett Enterprise rendszereket állít elő, persze nem ők írték meg a szoftvert, de probálnak legalább egy Novell vagy RedHat look and feel-t kialakítani, hogy magukhoz kössék a felhasználókat, és ekkor én már nem látom az Open Source igazi szabadságát, itt kezd nem tetszeni a dolog és ezért nem vagyok a szabad szoftver kommercializálásának a híve, ennek semmi köze az MS-hez, csak csupán nem tetszik ha valaki egy szabad szoftver infrastrukturán élősködik. Viszont szeretem a Linuxot és remélem nem lesz belőlle idővel Windows klón, mert már napról napra mindég jobban erre viszik a dolgot, nem azért mert az klassz, vagy mert jó, hanem azért, hogy minnél könnyebben használják a hülye Windows userek... na én ekkor nem látom az értelmét. Legyen a Linux egy power user - expert OS, nem pedig egy mafla Jancsi desktop rendszer... de nem várom, hogy ezt mindenki megértse. Mindenesetre Richard Stallman is hasonlóan gondolkodik... bár én így látom.
Laci - nincs semmi gond, már megszoktuk a háborút, és minden rendben van, csak az affajta Axon beszolások azért mégsem kellenek egy civilizált helyre.