• [NST]Cifu
    #15
    Én sem vagyok atomtudós, de a szakirodalmat (offline és online) azért átböngésztem. A Google-val több tucat magyar nyelvű (és több ezer angol nyelvű) oldalt találhatsz fél perc alatt, ahol részletekbe menően le van írva minden.

    Ahogy írtam, mind az U-238, mind az U-235 radioaktív elem, csak éppen az U-238 iszonyatosan kis mértékben sugároz (főleg alfa-sugárzás, ezt pedig még egy darab papír vagy ruha is felfogja), elég ha utánanézel a felezési idejének, ami szintén szerepel a cikkben: 4.51 milliárd év.
    Az U-235 (amely a természetes urán csak igen kis mennyiségben, mintegy 0.72%-ban tartalmaz) felezési ideje 713 millió év, és a legtöbb hagyományos reaktorban ez hasad, de ehhez fel kell dúsítani (ennek a folyamatnak a végén a fűtőanyagként már felhasználható anyagban az U-235 aránya eléri a 5-10%-ot).

    A szegényített urán magvas páncéltörő lövedékek ötlete éppen azért jött, mivel az atomreaktorokhoz (és az atomfegyverekhez) szükséges dúsítási folyamat "mellékterméke" a szegényített urán, amelynek U-235 tartalma alacsonyabb, mint a természtes uránércé. Ennek az anyagnak a sűrűsége igen magas, tehát ideális páncéltörő lövedékekbe, ugyanakkor volt/van belőle bőven (éves szinten több, mint ezer tonna a "termelés"), és mivel "melléktermék" ezért az ára is alacsony. A másik ideális páncéltörő-lövedék mag alapanyag a wolfram és wolfram-ötvözetek, de a wolfram elég drága mulatság, és ráadásul viszonylag ritka.