tudomány, technika
  • Vlala #35
    És honnan tudjuk? Tapasztaltuk? Láttuk? Én személy szerint még nem láttam egyetlen corynebacterium diphtheriae-t sem diftériát okozni. (illetve lehet, de fintorom sincs, miről lehet szó...)

Régebben a sámán tánccal és zenével gyógyított (...magyar gyerek gyógyítja síppal, dobbal, nádi hegedűvel), attól is meggyógyultak, és tudták, hogy a betegségeket, nyavalyákat és rákfenéket a rossz szellemek okozzák, és a sámán gyógyítja.

Nézzük egy példán keresztül: a Föld keresztezése.
    Eddig azt hittük, hogy "Kezdetben teremté az Úr az eget és a Földet, elválasztá a szárazföldet az óceántól. Satöbbi. Aztán a hatodik napon embert alkotott a saját képmására, hogy uralkodjon minden állatok felett és benépesítse a földet."
    Most azt tudjuk, hogy ki tudja miért, de volt egy ősrobbanás, és az egyik szilánk addig sodródott a semmiben, amíg gömb nem lett belőle. Van, ahol vizes, van ahol száraz gömb. És egyszercsak keletkezett rajta egy sejt, amely megtanult osztódni, így két sejt lett belőle, aztán egyre több, satöbbi. És elteltek az évmilliók, aztán mos itt vagyok, és hüleségeket gépelek, miközben sok-sokmilliárd sejtből állok, és valahogy minden sejtem ugyanazt akarja, mégpedig azt, hogy én ezt a szöveget gépeljem.

Egyesek meg azt tudják, hogy ez az egész világ egy kib... nagy program, amiben mi vagyunk a változók. Néhányan ki tudnak lépni ebből a programból, és átírni az egészet (futásidőben!!!) úgy, hogy három UZI-sorozattal sem lehet őket elintézni, repülnek, és ha úgy tartja kedvük, akár ezren is lehetnek.
    És azt is tudják, hogy a hosszú bőrkabát és a napszemüveg teszi. Ezért gyorsan vesznek egyet, még ha irreális áron adják, akkor is.

Egyre inkább úgy érzem, ez az egész tudomány olyan, mint régen a hit: néhány ember manipulálja a többit, nem csekély hasznot remélve.