Chelsea Fan Club
  • asfa
    Didier Drogba esete az igazmondással

Az Abidjanban született játékos 2004 nyarán érkezett a londoni kékekhez, s gyorsan az egyik legnagyobb közönségkedvenc lett. Már harmadik bajnokiján megszerezte első gólját a klubjában, s noha hasizomhúzódása miatt két hónapot kihagyott, nagy szerepe volt abban, hogy a Chelsea ötven év után megszerezte második angol bajnoki címét.

Első idényében összesen 40 meccset játszott a csapatban, ezalatt 16 gólt szerezve. Második szezonja során megismételte előző teljesítményét, ami a gólok számát illeti, csak emellet a bajnokság legjobb gólpasszadója is lett a Premier League statisztikái szerint, amely 11 asszisztot könyvelt el a neve mellé.

A Chelsea pedig, hisz ezt szinte mindeki tudja, aki picit is járatos az angol fociban, megvédte a címét, megint aranyérmes lett. Egyszer Drogba azért már ekkor is kifakadt, mondván, az angol média és az újságírók az agyára mennek és állandóan zaklatják, így azt fontolgatja, hogy visszamegy Marseillebe. Ebből aztán nem lett semmi, néhány nappal később már azt nyilatkozta, alig várja, hogy az új játékosok - a német Michael Ballack és az ukrán Andrij Sevcsenko - megérkezzenek.

A 2006-2007-es idényben Drogba világklasszis produkciót nyújtott, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy a Chelsea megszorongassa a bajnoki elsőséget elhódító Manchester Unitedet. A 29 éves elefántcsontparti csatár 33 gólig jutott, ebből 20-at a Premiershipben szerzett, így ő lett a gólkirály.

A problémák akkor kezdődtek, amikor José Mourinho távozott a Stamford Bridge-ről. A portugál szeptember közepén felbontotta szerződését a klubbal. Didier Drogba nagyon szerette Mourinhót, amit az is bizonyított, hogy amikor a távozó menedzser elbúcsúzott a játékosoktól, a támadó sírva fakadt. Aztán a múlt héten kitört a botrány: a France Football magazinnak adott interjújában Drogba kerek perec kijelentette, távozni akar.

"Elérkeztem arra a pontra, amikor már semmit nem kell bizonyítanom a Chelsea-nél. Úgy érzem, váltanom kell. Imádom a klubot, de szívem azt diktálja, hogy tovább kell lépnem."

"Már döntöttem, senki és semmi nem változtathatja meg az elhatározásomat, nincs visszaút. Valami megromlott köztem és az egyesület között, valami megszakadt."

"Hallottam, hogy mindenki arról beszél, hogy Kaká és Ronaldinho érkezhet, ám ez az én döntésemen nem változtat, még akkor sem, ha igaznak bizonyul. Hamarosan leülök a vezetőkkel, és megbeszéljük a jövőmet. Tisztában vannak azzal, hogy menni akarok, így nem fognak meglepődni."

Egyenes beszéd, mondhatnánk, ha nem tudnánk, azóta micsoda pálfordulás történt a csatáránál a megjelent interjú és a szombati, Middlesbrough elleni bajnoki utáni időintervallumban.

Először a Chelsea érezte úgy, hogy a világsajtó által érthetően felkapott sztorira muszáj reagálnia, így egy rövid közleményben tudatta, hogy Drogba világklasszis, aki bizonyára tisztában van azzal, hogy mit jelent egy klubhoz tartozni, és tisztelni az aláírt kontraktust.

Merthogy az elefántcsontparti játékos tavaly írt alá egy négyéves szerződéshosszabítást, amely 2010-ig a londiniakhoz köti... Ugyan a közlemény inkább csak ködösítésnek volt jó, a Middlesbrough elleni bajnoki után már ismét szót kért a labdarúgó. Drogba azonban most nem a francia magazinhoz fordult, hanem a klub honlapján szólalt meg.

"Száz százalékban a Chelsea elkötelezettje vagyok. A Chelsea a csapatom, itt játszom, ezt a klubot képviselem, segítem a csapatot, a társaimat és a menedzser munkáját, azon vagyok, hogy az egyesület a lehető legjobb eredményeket érje el."

"Megbántam a France Footballnak mondottakat. Ugyanakkor leszögezem, hogy a jövőmet érintő kérdésekben nem nyilatkozom a szezon végéig. Hamarosan leülök a vezetőkkel, és privát megbeszélést tartunk."

Döbbenetes a kontraszt a két nyilatkozat között. Utóbbi egy kissé erőltettnek tűnik, olyan íze van, mintha a csatár kényszerből mondta volna a csapatra és a menedzserre vonatkozó mondatokat.

A fura helyzet az angol újságírókat is elgondolkodtatta, ám egyelőre senki nem vette a bátorságot, hogy valami csalafintaságot pedzegessen.

Az biztos: Drogba jól játszott a Middlesbrough ellen, és gólt is szerzett. Volt ügy, nincs ügy...