• BlackRose
    Sokszor hallom az Intel másol, AMD másol dumát...
    Akkor most az elején: Nekem jelenleg Intel procim van, de lehet, hogy a következő AMD lesz. Az AMD-nek soha sem volt semmi baja (az Athlon óta), de sajnos a chipkészleteknek annál inkább. Na most ,hogy az nForce3, nForce4 itt van, ez már nem annyira nagy gond, habár pl. az nForce-nak is van egy két problémája (pl. ha mind a 4 memóriacsatlakozót megtőltöd és DDR400-ra állítod akkor nem indul egyik nF3 vagy nF4 alaplap sem (MSI, ASUS, Gigabyte telyessen mindegy) és ez az nForce4-en is szerepel, a neten lehet olvasni róla. Akkor pl. a network és az HDD NCQ telyesítménye is az Intel 925XE alatt marad jócskán stb. Ne de most itt nem ez a lényeg, már ahogyan mondtam én nem vagyok az egyik cég rajangója sem... de nem ártana ha egyszer és mindenkorra tisztáznánk, hogy mi is valójában az x86-64 és miért is szöknek sokan az AMD64 elnevezéstől, vagyis ami a másolást illeti:

Igy néz ki az AMD64

a 64 bites mód megszünt instrukciói:

AAA, AAD, AAM, AAS, BOUND, DAA, DAS, INTO, POPA, POPAD, PUSHA , PUSHAD, SYSENTER, SYSEXIT

a 64 bites mód kiszélesitett (promoted to 64 bit) instrukciói:

ADC, ADD, AND, BSF, BSR, BSWAP, BT, BTC, BTR, BTS, CALL, CBW, CWDE, CDQE, CDQ, CMOV, CMP, CMPS, CMPSW, CMPSD, CMPSQ, CMPXCHG, CQO, DEC, DIV, ENTER, IDIV, IMUL, INC, INT, INVLPG, IRET, IRETD, IRETQ, JCC, JCXZ, JECXZ, JRCXZ, JMP, LEA, LEAVE, LGDT, LIDT, LLDT, LODS, LODSW, LODSD, LODSQ, LOOPZ, LOOPE, LOOPNZ, LOOPNE, LTR, MOV, MOVD, MOVNTI, MOVS, MOVSW, MOVSD, MOVSQ, MOVSX, MOVZX, MUL, NEG, NOT, OR, POP, POPF, POPFD, POPFQ, PUSH, PUSHF, PUSHFD, PUSHFQ, RCL, RCR, REP LODS, REP MOVS, REP STOS, REPx CMPS, REPx SCAS, RET, ROL, ROR, SAL, SAR, SBB, SCAS, SCASW, SD,
    SCASQ, SGDT, SHL, SHLD, SHR, SHRD, SLDT, STOS, STOSW, STOSD, STOSQ, SUB, SYSCALL, SYSRET, TEST, XADD, XCHG, XOR

a 64 bites mód megváltozott instrukciója:

ARPL -> MOVSXD

a 64 bites mód új instrukciói:

MOVSXD, RSM, SWAPGS

tehát az AMD csupán kiszélesítette az Intel x86 instrukcióit 64 bitre (és nem mindet, hanem kb. felét), hozzárakott 3 új instrukciót (na ezt most az Intel valójában lemásolta)... ezenkívül bevezetett még 8 álltalános regisztert (na ezt is az intel lemásolta) ja és persze a meglévőket kibővítette 64 bitre. Tehát ennyiből áll az AMD64, csupán kb. 1-2% munka az őskori Intel x86 kiszélítésén, ezért egy picit durva dolog ha azt mondjuk, hogy az Intel másolta mert a dolog 99% a saját minkája, vagyis az AMD kiszélesitette az Intel arhitekturáját, kb. ugyanúgy ahogyan ezt az Intel is tette volna ha elszánta volna magát a lépésre, de mivel az Intel nem akarta az x86-ot 64 bitre hozni (ők az IA-64 et gondolták idővel az asztalra hozni - ami jobb lett volna, igaz sokkal lassabban értük volna el a 64 bitet a desktopon de maga az IA-64 arhitektura sokkal jobb mint biztonság szempontjából, hát és be kell vallani telyesítményben is veretlen - jelenleg egyedül az IBM Power5 áll vele ki versenyezni) na mindegy ha ez sikerült vona az Intelnek akkor kb. 2010 után jött volna a desktop 64 bit. Most kérdéses, hogy kell e hamarább, mert mutasson valaki 4 GB RAM-ot a gépében, nekem 2 GB van és mindenki ájuldozik amikor mondom.

Tehát röviden az Intel egy picit másolt az AMD-től.
    De ha ide soroljuk, hogy a mai alkalmazások álltal használt legfontosabb instrukciókészlet az SSE2 és az SSE3, akkor itt most az AMD másolt az Inteltől. Szerintem a verseny pozitív dolog, de nem látom egyik vasat sem jobbnak, mindkettővel ugyanazt csinálhatod meg, kb. ugyanojan gyorsan és kb. ugyanazért a pénzért. Persze ez lehet, hogy a gamereknek nem így néz ki, de ez a szín igazság...