Neumann János, Nikola Tesla, Albert Einstein
  • szabiku
    #1099
    "De ez nem jelenti azt, hogy van olyan foton."
    Hmm...
    "Nincs nulla spinu foton, mert az skalar bozon lenne. A foton vektor bozon, mint a Z es a W.
    A vektor pedig annyit jelent, hogy van spinje."
    Nem. (Ez ennél jóval bonyolultabb...) Csupán azt jelenti, hogy az egyrészecske (tehát maga a részecske alapvetően) milyen hullámfüggvénnyel, vagy milyen jellegű mennyiséggel írható le. (Pl. kétfotonos rendszernek már van skalár összetevője is, melyhez nulla "spin"-t lehet rendelni...)

    Nézeted szerint viszont felmerül a kérdés, hogy a lineáris polarizációjú szuperpozíciós állapot létezik-e egyfoton esetén. Szerintem és a kísérletek szerint igen. (Szuperpozíciós állapotról van szó ugye, és nem pedig kevert állapotról, mert az nem is a kvantummechanika tárgykörébe tartozik...) Annak ellenére, hogy a foton vektor részecske, még teljesen érvényes állapot rá a lineárisan polarizált állapot. Ez pedig szerintem kielégítő arra, hogy létezik ilyen foton. Az egy másik kérdés, hogy ebben a lineárisan polarizált állapotban határozott-e a "spinje" (vagy impulzusmomentuma, helicitása). A válasz az, hogy nem.

    Tehát azt gondold át, hogy álláspontod szerint miért ne létezhetne olyan foton, melynek nincs határozott "spinje" (vagy impulzusmomentuma, helicitása). Vagy egyszerűbben mondva, szerinted miért ne létezhetne lineárisan polarizált foton.