Az egész giga-ultra-XT-platinum széria csak a kiállításokra és néhány mániákus gépébe való. Igazából azért gyártják csak őket, hogy jobb fényben tűntessék fel az egész termékcsaládot.
Szerintem is tök felesleges volt még egy X850-et is kihozni az X800 mellé, ugyanúgy, ahogy felesleges lett volna egy hasonló mértékben gyorsabb 6800-ast is kihozni. Az ATi az X850-ből mindössze néhány ezer darabot fog majd eladni, ami valószínűleg még a bevezetési költségeket sem fogja visszahozni. Mégis, a marketing részleg nagyon örülhet neki.
Ami igazán számít, az a középkategória: 30 ezer forinttól 80 ezerig. Itt a 2 gyártó kb fej-fej mellett van teljesítményben. A bevételek elsöprő többsége innen és a low-budget szegmensből jön.
Ezért teljesen felesleges most a 6800 Ultra-t fikázni, mert a felhasználók 99.9%-ának az a kártya (az X800XT-PE vel és az X850-el együtt) nem is létezik. Ez a mikro szegmens a gyártók és a felhasználók szempontjából valójában teljesen irreleváns!!!
Az SLI pont nem erről szól! Ennek a jövőbeli bővíthetőség a legnagyobb előnye, nem a pillanatnyi sebességfölény.
Pl én 3 évente teljesen lecserélem a gépemet. A legközelebbi alkalommal egy SLI-s alaplapot veszek 1 jó SLI-s videokártyával. 1-2 év múlva szinte ingyen fogják utánam hajigálni a párját, és 2 kártyával majdnem dupla olyan gyorsan fognak futni a játékok, minimális plusz befektetéssel.
Példaképp: 2 éve vagy 40 ezer forintért vettem egy AthlonXP 2000+ processzort. Ha az SLI-hez hasonlóan most lenne lehetőségem mellé tenni egy ugyanolyat és cserébe 2x-es teljesítményt kapnék, akkor most 10 ezerért vennék mégegyet és egy dupla olyan gyors gépem lenne (már ha ugyanolyan jól skálázódnának a CPU-k, mint a GPU-k).
Az SLI nagyon jó dolog......
SM3... Ha az nVidia most nem eröltetné annyira, akkor az ATi soha nem tenné bele a saját kártyáiba. Ettől függetlenül at ATi nagyon okos, mert az nVidiával fizetteti meg az SM3 reklámkampányát. :-) Amikor ők is előrukkolnak vele, már nem kell majd elmagyarázni mendenkinek, hogy miért is jó ez...