A WAREZT KÉRETIK MELLŐZNI!
-
Vazze. Azért nem hiszem el, hogy okt 30 óta ide nem írt senki!?:)
Na akkor egy kis élménybeszámoló.
Szóval már hetek óta nyomok egy játékot. Szerintem életem eddigi legjobb játéka. Az elején bekonfiguráltam, hogy legyen 3 kontinens, meg kellő számú civilizáció olyan 8 asszem, de a barbárokból is csinál a mod, meg ha kitör a forradalom, akkor a civilizációk is szétszakadnak. A 3 kontinensen ki is alakult 3 nagy szövetségi rendszer. Én az enyémen nem cicóztam, mindenkit elfoglaltam leigáztam, nincsenek vazallusaim, mindenki római polgár lett:). A gép szeret ezekkel a vazallus államokkal szórakozni, az ő dolga.
Kb a.d. 1000 körül, amikor már kezdtek feltűnni az óceánjáró hajók leesett, hogy a másik két szövetségi rendszer, az angolok, meg a tai-ok ki fognak csinálni. Pár kőrt visszatöltöttem és rágyúrtam a hajózásra, mert az nyilvánvaló volt, hogy ha partra szállnak nem fogom tudni őket megfogni és megesznek. Pláne, hogy a mod dinamikusan állítja a nehézséget, ha túl jó vagyok felnyomja diety-ig. Ez elég gyorsan meg is történt és ugye jöttek a 20-as 30-as létszámú legmodernebb seregek.
Kis történelem hamisítás után viszont egy meglepően erős flottát sikerült összehoznom és öröm volt nézni ahogy a szállító hajóikkal a seregeik is hullámsírba merültek. A tengeri fölényt sikerült megőriznem, most már (1800-körül) nagyon nem is erőlködnek. Kisebb, 10 szállító és csatahajóból álló flottával próbálkoznak az angolok, nem nagy sikerrel. Nekem van vagy 100 hajóm, de lehet, hogy több. A tai nagyjából föladta, hogy megpróbáljon átjönni, de elkövette azt a hibát is, hogy nem mindig a legmodernebb fegyverzetre hajtott, így egy viszonylag kicsi de ütőképes sereggel szépen 1800 körülre a kontinense felét meghódítottam.
Már csak 2-3 nagyobb városa van, de azokban benn csücsül, vagy 40-50 ágyú, meg 20 rifleman. Nem tudom, hogy hogyan tartja el őket, és még a vazallus államai is megvannak, pedig lassan mindegyiknek több városa van, mint neki. Na mindegy az AI tudjuk, hogy csal. Most már összességében talán több egységem van, mint neki, de az enyémek nagyrésze hajó, és ő koncentráltan 1-2 városban tartja őket.
Az egészben csak az a pofátlanság, hogy most már hiába nem én vagyok a leggyengébb, az angolok csak engem támadnak. Igaz, most már nem a fő kontinensen, hanem itt a gyarmatokon. Hiába van 4000 pontom, az angol 2500-ával szemben, ha a katonai ereje 2X akkora.
Ebben a játékban nem csak a flotta hatékony alkalmazását tanultam meg, hanem, hogy a kémeket hogyan lehet jól használni. Kinézek egy gyengébben védett városát előre beküldök egy kémet. Elkezdem a háborút, a kémmel lázadást szítok. Igaz csak 1 kör, de a város védelme ilyenkor lenullázódik. Hajókról beesik a kis kommandós hadsereg és már enyém is a város. Békekötés ilyenkor már szinte szó nélkül megy, aztán 10 kör fegyverszünet, felkészülés, és jöhet a következő. Ilyen blitzkrieg módszerrel foglaltam el a fél kontinenst, ostrom gépet talán egyet sem gyártottam, max zsákmányoltam.
Előbb utóbb leesik a pénzügyi ereje is és akkor szélnek ereszti az 50-es nagyságú hadseregeit is.
Iszonyat sokat töltöttem vissza, főleg a másik kontinensen folyamatosan feljövő lázadók miatt. Elég erős a seregem, de ugye a lázadók is mindig az én legerősebb típusú egységeimből reinkarnálódnak. Azért meglepett, hogy miközben az én egységeimnek vagy 6-8 promója van, az ő frissen született 1-2 promós lázadóival alig bírok.
Szóval a Tai-birodalmat valszeg pár kőrön belül lenyomom, az angolokkal valszeg csak atommal tudok végezni.
Mint írtam eddig a legjobb játék, nem volt 10 kőröm, amit csak simán leentereztem volna, mindig figyelni kell. De sem én, és szerencsére a másik civilizációk sem tudtak elhúzni. És a legtöbbször semmi nem úgy történt ahogy terveztem, ki kellett használni az adódó előnyöket. Sokszor volt, hogy a következő betöltésnél az AI valamiért nem úgy reagált ahogy előtte, a nagy serege, amit meg akartam állítani a másik irányba indult, nem tudtam döntő csatát elérni, hogy békét ajánljon, kerestem gyorsan egy várost és elfoglaltam.
Vagy indítottam egy expedíciós sereget asszem York-ba az angolok ellen, hogy a kereszténység szent városát elfoglalva majd az összes városa nekem adózzon. Csakhogy Yorkban nem építette föl a nagytemplomot így nem számíthattam arra, hogy adót kapok! De azért, hogy ő se kapjon ebből pénzt, ha visszafoglalja és felépítené, Yorkot elpusztítottam, mert megtartani sem tudtam igazán.
Vagy amikor a Tai-birodalom egyik utolsó nagy városát készültem elfoglalni, a fővárosából is kivitte a hatalmas seregét. Volt 2 kőröm, amíg az én legközelebbi városomhoz ér, de ezalatt már el is foglaltam a fővárosát, amit amúgy szinte lehetetlen lett volna bevenni. A gyorsaság, amit a hajók adtak megmentett attól hogy végig gyalogoljon a birodalmamon.