• FtranX
    #41
    "Pontosan milyen különbségre gondolsz?..."

    Egy kupakoló géppel szemben csak olyan kérdések merülhetnek fel, mint pl hogy, gazdaságos-e a megépítése, mennyire megbízható stb. Azt, hogy valóban képes-e palackot kupakolni, egy képzett mérnök a tervek alapján nagy bizonyossággal el tudja dönteni.
    A "hidegfúziós" energiatermelő eszközzel kapcsolatban viszont az a legfőbb kérdés, hogy tényleg képes-e -hosszú távon- több energiát produkálni, mint amenynit belefektetünk (vagyis működik-e?).
    Na most itt a kísérletek egy részében és azok egyes szakaszaiban valóban mértek többlet-energiát, viszont, hogy ez meggyőző-e vagy sem, arról megoszlanak a vélemények. A vizsgálatban résztvevő tudósok közül azok, akik hajlottak a jelenség elfogadására azt hozták fel mellette, hogy az energiatöbblet többször jelentkezett és lenyűgöző volt. A szkeptikusok viszont azt kifogásolták, hogy az időleges energiatöbblet még nem biztos, hogy a kísérlet teljes idejére nézve is eneregiatöbbletet jelent (azt nem tudom, hogy ezt miért nem tudhatták megmérni. de csak átfutottam a pdf-et). Valamint nem vizsgálták meg és nem zárták ki a jelenségre lehetséges összes egyéb kémiai, "solid state" (szilárd-test?? nemtudom, hogy itt mire gondolhat) stb. magyarázatot.

    Na ezeket a kételyeket kéne egy igazán alapos vizsgálattal tisztázni.