• Stormreaver
    #26
    Az hogy a "tudomány mindig is olyan volt, hogy rájöttek, az eddigi tudomány nem volt jó, mer jött egy új" egész egyszerűen téveszme.
    Sajnos a média meg néhány hozzánemértő újságíró valóban ezt szeretné manapság elhitetni az emberekkel (és bizony sokan el is hiszik), talán azzal a manipulatív céllal, hogy minál kevesebben sajátítsanak el valódi tudományos szemléletet és lehetőleg minél többen foglalkozzanak inkább áltudományokkal...ez (is) egy módja annak, hogy az emeberek egyre butóbbak is manipulálhatóbbak legyenek.

    Ezzel szemben az igazság az, hogy csak nagyon ritkán derülnek ki olyan természettudományos eredmények, amelyek homlok egyenest cáfolnák a korábban felhalmozott tudásanyagunkat. Ehelyett az szokott kiderülni, hogy amit korábban kikutattak/kikísérleteztek/kiszámítottak az egyáltalán nem hülyeség, sőt meg is állja a helyét, csaképp nem általánosan - vagyis nem minden esetre használható a korábbi elmélet, míg egy újabb viszont már általánosabban is igaz.
    Ugyanz volt a helyzet még olyan esetekben is, mint pl. Einstein relativitás elmélete. Einstein nem cáfolta meg a klasszikus Newtoni fizikát (azért mert azt nem is nagyon lehet...), hanem rámutatott arra, hogy a korábbi törvényszerűségek csak speciális esetben (alacsony, a fénysebességtől jócskán kisebb sebességtartományban) érvényesek.
    A kavntummechanikával foglalkozó fizikusok sem találták fel újra a spanyol viaszt, ehelyett arra jöttek rá, hogy a korábbi klasszikus fizikai törvények csak egy speciális esetben - a nagy mérettartományokban- alkalmazhatóak, vagyis a régiek az újabb -általános- törvények speciális (al)esetei.
    Persze olyan is van, hogy tényleg el kell vetni a korábbi tudományos eredményeket, de a természettudományokban illetve pl. a matematikában SEM ez a jellemző.
    A társadalom és a történettudományok ilyen szempontból persze más kategóriát képeznek, de azt most inkább hagyjuk...