• BlackRose
    Mondtam, hogy tisztelet a kivételnek...
    Éppen arra gondoltam, hogy a Windowson sokszor a rendszergazda szerepét "rendszergazda" tölti be... és akkor meg baj van, a Windows is bonyolult egy nagyvállalati rendszerben, sőt lehet bonyolultabb is a UNIX-nál, de ha a rendszergazda nem tudja pontossan mit csinál, akkor inkább ne csinálja. Láttam már elég sokszor kisérletezési munkafolyamatot a rendszeradminisztrációnál... kb. így valahogyan, nem elég gyors a network, na majd utánna állítunk... na nézzük csak klik properties... klik advanced... Network Address Value ??? mi is az? na jól van nem bántjuk... DNS... aha ez lesz az... erről már olvastunk az újságban... na klik... 192.254. ... OK, klik... uhu nem dolgozik, na rakjuk csak vissza ahogyan volt... klik...

Sajnos ez sokszor így megy... nagyvállalati környezetben kicsit kevésbé... de sokszor ott sem tudják a rendszergazdák telyessen, hogy mi is az amit beállítanak, mert sokszor egy Sybex - Mastering Windows Server 2003 könyvet olvastak el ahol összefoglalva irnak a dolgokról, ráadásul olyan emberek akik karier könyvírással foglalkoznak és nem sok real world tapasztalatuk van... egy WIndows rendszergazdának legalább egy 5, 6000 oldal dokumentációt kell salátára gyűrniük és még sok sok real world tapasztalat után is egy produkciós rendszeren csak többszörös megfontolás után lehet valamit csinálni... kivéve a rutinos dolgokat. Egy szstem upgrade pedig közelről sem rutinos dolog. Én eddig max 8 szerver 42 munkaállomás rendszergazda voltam (2001-2003 ... Windows 2000 Advanced Server - Windows 2000 Workstation késöbb XP-re lett az upgrade), így nagyvállalati rendszerekel nincs egyenes tapasztalatom, de nem volt egy kiesése se a rendszernek az én irányításom alatt - TV állomás produkciós központ IT rendszere volt. Ezenkívül jelenleg egy 2 Szerver (Windows Server 2003) 8 munkaállomás (XP) rendszert adminisztrálok ahol szoftverfejlesztés (.NET) megy... eddig probléma mentessen... habár az elején a 2 Szerver kevésnek bizonyult... SQL Server, Sharepoint Portal Server... Exchange Szerver... nem igen mennek egy vason... konkurentsen, de a Virtual Server megoldotta a problémákat. Na mindegy, gyagyi rendszergazdák hibája volt itt az egész nem pedig WIndows hiba. A Windows nem telepíthető minden gépre... és ezért tudni kell, hogy milyenek a gépek, hogy a driverek kompatibilisok e az OS upgrade-el (pl. SP2-vel voltak nagy problémák...), és csak ha biytossak vagyunk benne akkor jöhet az upgrade... mert másként jön a blue screen, vagy esetleg a kernel panic... stb. ha nem Windowsról van szó