• [NST]Cifu
    #15
    Két átütő dolog is történt. Egyfelől a fent is említett szuperszónikus áramlású torlósugárhajtómű, másfelől pedig a 'Linear AeroSpike' hajtómű (keres rá Google-ba: Linear AeroSpike Engine), amelyel az X-33 ill. Venture Star-t szerelték volna fel. Mindkettő bizonyítottan működőképes, és igen előremutatóak. Az más kérdés, hogy mikor fogjuk ezeket használni.

    Szvsz az a baj, hogy te az 1950-es és 60-as évek fejlődését várod továbbra is. Az egy kivételezett helyzet volt, amikor a hidegháború miatt a kormányok nem sajnálták a pénzt a fejlesztésekre. Az egyre újabb és a újabb fejlesztések egyre drágábbak és drágábbak, az X-43 program költségei 230 millió $-ra rúgnak, holott itt még csak kis méretű modellekről van szó!!! Ahoz, hogy ezek a tervek a valódi felhasználáshoz eljussanak dollár (vagy euro, kinek mi) milliárdokra kerül, és ha nincs politikai vagy gazdasági érdek a fejlesztésben, akkor ezeket az összeget nem igazán lehet előteremteni.

    Ugye az elöbb említett 1950-es és 60-as években a politikai (és katonai) nyomás volt az, ami miatt olyan robbanásszerűen fejlődhetett a repülőgép és az űripar. Ma ilyen nyomás sajnos nincs.