• jeec
    "Kva Bush Kva Amerika!!!! ..."
    Nem csak nekik kellene észhez kapni. Szerinted nálunk jaj de nagyon megy a környezetkímélő energiatermelés? Nálunk olyan sok az elektromos autó? Ha nálunk is olyan életszínvonal lenne, mint az USA-ban (be szép lenne), akkor az egy főre eső CO2 kibocsátásban ugyanott lennénk, mint az USA (na ez már nem lenne olyan jó). Ha nem "ottabb".
    Szóval nem nagyon kell döngetni a mellünket, mert nincs mire. Európában sacc nálunk a legkisebb a megújuló energiák használata. Olvastam tanulmányt, amiben az ország (Magyarország) energiaellátásának a jövőjéről volt szó. Hát bizony abban még szénerőművek is rendesen ott voltak. A modern gázturbinás erőműveket magasztalták. Szerinted ezek mit bocsátanak ki? Természetesen megemlítették a megújulókat is - körülbelül úgy, hogy "sajnos nálunk nem megfelelőek a viszonyok hozzá", meg "lesz fejlődés, de ne várjunk sokat tőle. Az energiaellátásból max 5 (azt hiszem ennyi volt kb.) százalékban veszik ki majd a részüket", mert hogy ugye "nem versenyképesek"... Ez milyen? Erre döngessük a mellünket? Hát erre egyáltalán nem vagyok büszke.
    Vagy vegyünk egy egyszerűbb példát: itt vannak a hibrid motorú (elektromos-benzines, elektromos-dízel) autók. Magyarországon is kaphatók. Ezek benzinből kevesebbet fogyasztanak, mint egy ugyaolyan kategóriás, ugyanakkora benzines vagy akár dízel autó. Sőt, akár még eg kisebbnél is kevesebbez eszenk. Tehát a CO2 (és a szennyezőanyag) kibocsátásuk alacsonyabb. Logikus lenne, ha az állam különböző módokon támogatná ezek elterjedését. Ugye? Mondjuk a legegyszerűbb módon: kevesebb forgalmi adót vetnének ki rá - vagy egyáltalán nem adóztatná meg. Ez a helyzet Magyarországon? Nem. Pont ugyanannyi pénzt vasal be rajtad az állam, mintha egy ugyanannyiba kerülő autót vennél. Sőt. Mivel ezek ára még magasabb az ugyanilyen kategóriás sima társaikénál, ezértaz adó összege is nagyobb, és ezt állam bácsi szemrebbenés nélkül zsebre is teszi. És mit is csinál ezzel a pénzzel? Finanszírozza a nem CO2 kibocsátó energiatermelési, vagy neergiatakarékos technológiák kutatását? Nem (vagy csak olyan röhejesen, hogy én nem hallottam róla, pedig érdekel a téma). Esetleg támogatja azokat, akik ilyen rendszert akarnak kiépíteni otthon (pl. napenergiával működő vízmelegítőt, fűtésrásegítőt, ..)? Igen, de vajon mekkora az erre költhető összeg? Kapaszkodjatok meg: röhejes pár tíz millió forint, amiből kb. 10-20 intézményben tudnak kiépíteni ilyen rendszert. Szóval ez kevés!

Ugyhogy nincs mire felvégni, nincs miért leugatni az USA-t. Mondjuk pl. a Hollandoknak már van valami alapjuk erre, ahol kb. 20%-a az energiatermelésnek megújuló forrásból - elsősorban stél - származik, és folyamatosan fejlesztik magukat ebbe az irányba.

Egyébként a gázerőműnél még az atom is jobb. Ebből a szempontból. Sőt. vannak új fejlesztések atomenergia terén. Már nem termelnének annyi és annyi ideoig sugárzó uhlladékot az újfajta erőművek. Kína most erre az útra lépett, ami jó is, mert ott most kegyetlenül meg fog ugrani (már meg is ugrott) az energiaigény.