• linyi
    #22
    A cikkben van egy szarvashiba: ha valóban 0,55" a CCD érzékelő képátlója (ami valóban az, mert a Sharp 1/1,8"-ról ír a honlapján), akkor a képérzékelő nem 7,2*5,3 mm-es hanem 11,2*8,4 mm-es.
    .
    Persz ez se túl nagy, de azért ekkora mérethez már többen is gyártanak tiszta rajzú optikát. És nem szabad elfelejteni, hogy még egy jó jelfeldolgozó is kell a CCD-hez. Ez állítja elő a képet és az LCD-n megjelenő élőképet, de ennek kell alkalmasnak lennie a pl. 640*480-as mozgóképkészítésére is. "Mellesleg" ez veszi fel a mikrofon jelét, ez adja vissza a hangszórónak a hangot, a TV-nek a jelet, és ez kezeli a memóriát (belső és kártya) is.
    .
    Azért írtam a jelfeldolgozóról ilyen részletesen, mert ennek a minősége szabja meg, hogy mennyire helyesen olvassa le a CCD képpontontjaira érkező fénymennyiséget a fényképezőgép, ezzel lehet beállítani a kép élességét, színtelítettségét, kontrasztjait; ez adja meg az egymás után elkészíthető felvételek sebességét és még rengeteg egyéb dolgot.
    .
    A digitális fényképezőgép elsősorban elektronika - amely persze jó optika nélkül semmit sem ér. Tehát az optika és az elektronika egymásra van utalva. Hamis az a beállítás, hogy "csak a hagyományos fényképezőgép gyártók tudnak jó digitális fényképezőgépet csinálni", hiszen elektronika nélkül, ők sem képesek semmire. Meg mellesleg ők sem gyártottak soha olyan kemény rajzolatú optikát színes fényképezőgépekhez, ami az ilyen kis érzékelőkhöz szükséges. Ez egy új dolog, mindenki tanulja.
    .
    Persze, ha valaki jó legalább az egyikben, könnyebben indul. Ezért olyan jó a startja a digitális fényképezőgépekben a Canonnak, Nikonnak, Pentaxnak, Kodaknak. De vegyétek észre, hogy a Sharp tavaly 15 millió digitális fényképezőgépet gyártott (Nikonnak?, Canonnak? - nem tudom, ezek a részletek titkosak, de az biztos, hogy Sharp néven ennek a tizedét sem adta el!), pedig optikát eddig soha nem gyártott! Igen, ők az elektronikában jók.
    .
    Sziasztok - Linyi