• waterman
    #21
    nos lehet hogy "teljesen jól működtek", de ez elég durva megfogalmazás..
    1, tudtak szaporodni?? mert ha egy élőlénytől elveszik a szaporodás képességét az evolúciós szempontból halott. a ló és a szamár összeál, mi lesz belőle? öszvér. na ő nem tud már szaporodni. tehát nem bizti, hogy az alap működéshez elegendő génállomány úgy igazán megállja a helyét.
    2, a génállományban hibajavítás is van!! egy példa: az adat cd-n a hibajavító kódot kinullázod attól az még mondjuk menni fog, de amint jön egy hiba, sem detektálni, sem kijavítani nem tudja. mondjuk cd lejátszáskor a 50-100 hiba/sec átlagos.. menne az az extra kód nélkül? -> mennyire szemét a cd lemez 1/6a....
    3, honnan a mákból szedték, hogy melyik a nem-kódoló rész? az éppen lecsavarodott és kétágra bomlott dns szegmensek, pl: a sejt egy életciklusán belül is változnak..
    3++, melyik a lethális (sérülése már embrionális korban halált okoz) illetve az egyáltalán nem olyan fontos gén? pl: érdekel bárkit, hogy milyen az ujjlenyomatod? csak a rendőrbácsikat, evolúciós szempontból nem olyan fontosak.. tehát, ha eltávolították a sejt 'ujjlenyomatát' attól még mondjuk él. mondjuk, nem lesz meg benne az adott sejtre jellemző mitokondrium mennyiség. a kevesebbel is elműködik, csak nem úgy. specifikusan ha ez egy izomsejt volt, akkor lehet, hogy nem tud igazán hatékonyan működni.. mert nem tud annyi energiát alakítani az előanyagokból.
    5, az evolúció most is folyik. ki tudja nincs-e pár olyan gén ami most nem befojásol semmit per pill, de akár pár ezer éven belül egy olyan tulajdonságért felel, ami az életbenmaradást szolgálja? pl.: nagyobb felületű tüdőt növesztünk majd a megtizedelt erdők és co2-vel telenyomott légkörnek hála..
    az egész okfejtésemből azt szerettem volna kihozni, hogy szvsz. ha van is "szemét" a genetikai állományban, akkor az okkal lett megtartva. :) de kukacos feltevése jogos.