Én már több mint 4 éve dolgozok a szakmában, és tapasztalatból mondom, nem nehéz ilyen elbaszásokat generálni :) Nade komolyan. Ilyen léptékű terveknél óhatatlanul is bejön az emberi tényező, tehát a hiba. Erre hivatottak a rajz ellenőrök, vagyis a felettesek. Csak éppen a felettesek általában tized annyit nem értenek a tervezéshez, mint az, aki valójában CAD-ben tervez.
Én pl elkészítek egy 30-40 rajzból álló dokumentációt vmilyen szerkezethez, abban 100%, hogy lesz hiba valahol. Kisebb, vagy nagyobb, ahogy esik. Emiatt én is vagyok a felelős, meg nem is. A főnököm dolga ugyanis, hogy a munkámat ellenőrizze, és aláírásával, engedélyével lássa el a dokumentációt mielőtt az kikerül a fejlesztési osztályról, ha azt jónak tartja.
De ha a főnök segg hülye a témához, akkor nem fogja észrevenni benne az én hibáimat sem. Lehet persze jó vezető valaki, annak ellenére, hogy nem ért a szakmához. Csak akkor ilyen dolgok jönnek elő.
Ez különösen igaz azokra a helyzetekre, ahol valamit úgy kell tervezni, hogy közben szorít az idő, basztat a főnök, nincsenek meg a körülmények stb. Tehát a legtöbb esetre :)
Egyszerűen ez van. Az emberi hibát nem lehet kiküszöbölni. Ezért kell mindenhol többlépcsős ellenőrzéseket alkalmazni. Több szem többet lát. Hát ezt most nem vették észre. Ennyi. Elég elképzelhetetlennek tűnik egy ekkora léptékű projektnél...
Btw, a leges legyegyszerűbb mindig a fejlesztésre hárítani a hibákat. A legegyszerűbb példa erre pl, hogy azt is a fejlesztőnek kell eldöntenie általában, hogy milyen dokumentáció, leírás, technológia szükséges a kitalált cucc legyártásához, szereléséhez. Ez pedig sosem lehet elég szájbarágós. Mindennapos probléma pl, hogy az öreg szaki szerelők egyszerűen nem tudnak modern, szabványos rajzot olvasni. Ettől a rajz tökéletes, de persze a szaki egyből a fejlesztésre keni, hogy azt dolgot, amit elbaszott, neki nem egyértelműen (szájbarágósan) irták elő.