Sityi#45
Örülök, hogy lehiggadtál, és értelmesen tudunk végre beszélgetni.
Az én szememben is nagy tekintélye van a GameSpotnak, de nem csak abból a gárdából áll a szaksajtó. Meg őszintén szólva: én tojok nagy ívben mindenki véleményére, ami nekem tetszik, én azzal játszom. Legfeljebb a választásban segíthet (többek között) a GameSpot. Például ott a Thief: Deadly Shadows ami szerintük 8.3, szerintem meg minimum 9.5. Vagy akár a Warhammer 40K: Dawn of War 8.8, szerintem meg 9.1. Ja, és ha már itt tartunk: Rome: Total War 9.1 (ez a legfrissebb, és mellesleg az elődje, a Medieval: Total War volt 8.7), Unreal Tournament 2004 9.4 (jé, még egy folytatás, a 2003 volt 8.8), és a Diablo volt anno 9.6 (legyen, ebben az egyben te nyertél).
Próbálgatom amúgy én a Tekken 3-at, mert kíváncsivá tettél, de egyelőre még nem tudom, hogy ez mitől olyan jó. Elismerem, én 15 éve szocializálódom PC-n, konzolom soha nem volt, most is csak emulálok, de akkor is, az én másfél bites PC-agyammal fel nem bírom fogni, mire jó ez a gyepa. Mind1, nem az én stílusom, leszólni nem akarom, csupán - mint mondottam volt - nem értem.
Az NFSU, illetve a CMR egy arcade autóverseny, poénkodni jó vele, de köze nincs az autószimulátorokhoz egyiknek se (max. annyiban, hogy ezekben is autók vannak). Bár csöndben megjegyezném, hogy anno az NFS1 és a CMR1 és 2 igazi szimulátorok voltak. De ez csak a PC-s verzióra igaz! PlayStation-ön nagyon elba...(khm)ltázták a CMR2-t.
Az FPS-ekkel kapcsolatban igazad van, nekem se jött be a Doom3 (techdemo íze van a dolognak), illetve a Far Cry-ba nem kellettek volna a szörnyek (addig nagyon király volt). Multiban viszont nagyon állat a Far Cry - én nem tudom, mert nem próbáltam.
Tény, hogy egyre több szemét jelenik meg PC-re, de sajnos ez a játékok eliparosodásának következménye. Ezért a PC-t, mint platformot hibáztatni megintcsak butaság. A kiadók, akik a lehetetlen határidőkkel félkész munkákat adatnak ki, veszi el a te kedved is a PC-s játékoktól. A "majd patcheljük"-szindrómából úgy tűnik, kezdenek már kigyógyulni, meg manapság mintha kevesebb bugos-bétás játék jelenne meg.
Hogy mennyire más a két piac, megszámoltam a GameSpot alapján az elmúlt 6 hónap játékait stílus alapján (mármint amikről ők készítettek leírást). Íme:
PC:
- Akció: 26 db
- Kaland: 13 db
- Autós: 4 db
- Logikai: 1 db (az is a Chessmaster 10)
- Szerepjáték: 5 db
- Szimulátor: 5 db (autós nincs benne)
- Sport: 14 db
- Stratégia: 26 db
Link: http://www.gamespot.com/reviews.html?type=bygenre&platform=pc&order=asc&time=sixmonths
PS2:
- Akció: 54 db
- Kaland: 8 db
- Autós: 6 db
- Logikai: 6 db
- Szerepjáték: 9 db
- Sport: 24 db
- Stratégia: 1 db
Link: http://www.gamespot.com/reviews.html?type=bygenre&platform=ps2&order=asc&time=sixmonths
Én messzemenő következtetéseket nem akarok ezekből a számokból levonni, csupán alátámasztom az eddigi mondandómat: más a piac a két platformon, mások az igények, emiatt pedig utálni a másikat ökörség. Szimulátor egy darab sincs konzolon (az elmúlt fél évben), ahogy nézem, és stratégia is csak egy. Ha valaki stratégiázni akar, PC-t vesz. Ha akciózni, akkor konzolt.
Kis adalék: Miközben keresgéltem én is egy kicsit a GameSpoton, érdekes dolgot találtam. Minden idők egyik legjobb maffiás játékának értékelése: PC - 9.3, PS2 - 7.0, Xbox - 7.1 Ehhez csendben annyit fűznék hozzá, hogy úgy tűnik, a "szar konverzió"-effektus visszafele is működik...