szurkolás, ultrák, hoolok, 3.félidő



  • Nadi
    #339
    Rákosista cenzúrát hirdet az MLSZ a lelátón
    2007-07-18. 14:43:53

    Zéró toleranciát hirdetett mindenfajta rendzavarással, de a szólásszabadsággal szemben is a pénteken kezdődő, 2007/08-as bajnoki szezon előtt a Magyar Labdarúgó Szövetség. Cashtelekiék a gyakorlatilag a véleménynyilvánítás minden formáját száműzni akarják a lelátóról.

    Azt a liberális dogmát már sajnos megszoktuk, mely szerint tilos bármely népcsoport, nemzet "gyalázása, becsmérlése", a vallási, faji, politikai hovatartozás és egyéb szempontok szerinti "megkülönböztetése". Alkotmányellenes, bárhogyan csavarható gumiszabályozás ez is, de sajnos nem újdonság.

    Az azonban már a legsötétebb sztálinizmust idézi, hogy a lelátón más klubok szurkolóit, sőt még sportvezetőit, sportszakembereit és labdarúgóit is tilos lesz szidalmazni. Cashtelekiék azonban nem feledkeztek meg saját "méltóságuk" védelméről sem: a szurkolóknak ezentúl saját klubjuk vezetését (sic!!!), a labdarúgó-szövetség hivatalos képviselőit és képviseletében eljáró valamennyi személyét, tehát még a bírókat (sic!!!) sem szabad kritizálni.

    Előttem van Cashtelekiék álma: 22 ember kergeti a labdát a pályán, körülöttünk a stadionban néma csend honol, néha egy bátortalan hang saját csapatát biztatná, de a többiek lehurrogják: "Psszt, ne rekeszd ki az ellenfél szurkolóit!" A gólokat jólnevelt, szórványos taps követi, a hangos örömködőket leszereli a józan többség: "Gondolj bele,hogy fájhat ez az ellenfél szurkolóinak! Hát semmi tolerancia nincs benned?" Ha az MTK játszik, akkor az ellenfél csapatkapitánya minden kék-fehér kapuba lőtt gól után bocsánatot kér a Holokausztért, a stadionban egy perces néma felállással emlékeznek meg az áldozatokról, sőt azok lelkileg sérült utódairól is. Szotyizni lehet, de a héját óvatosan úgy kell köpni, hogy nehogy az ellenfél felé repüljön, mert az nekik fájna. Ha saját klubjuk játákosai látványosan érdektelenséget mutatnak a játék iránt, a szurkolók "Így is szeretünk Béla, de, ha játszanál, még jobban szeretnénk!", vagy "Értetek jöttünk ki fiúk, nem a fociért!" feliratú transzparensekkel biztatják őket. A csapatok menedzsmentjéről minden meccsen egy "Több megbecsülést a kispénzű klubvezetőknek!" feliratú drapi emlékezik meg.

    Isten hozott mindenkit Cashtelekiék szép új világában! Fegyelmezett steril szurkolás egy fegyelmezett steril világban, szurkolók helyett sálakba és mezekbe öltözött droidokkal. Hát azok is vagyunk, ha ebbe beletörődünk!

    Bekes Gáspár