szurkolás, ultrák, hoolok, 3.félidő



  • Grenzjager
    #171

    A Loki-Vác meccs előtti tüntetésen elhangzott szöveg:

    "Köszöntök minden jelenlevőt, akinek elege van a labdarúgásunk sikertelenségéért jelentős mértékben okolható MLSZ, minősíthetetlenül gyenge munkájából.
    Az utóbbi hetekben kialakult helyzet arra késztetett minket, hogy hangot adjunk az MLSZ döntései, és működése miatt kialakult ellenérzéseinknek. Azért választottuk, a stadionon kívüli helyszínt rendezvényünknek, mert nem szeretnénk, hogy csapatunkat hátrányba hozzuk. Amikor ezt a tüntetést szervezni kezdtük, még nem tudtuk – csak sejtettük - mi fog történni a többi hazai NB1-es csapat stadionjaiban a hétvégén? Most már bölcsebbek vagyunk. A szurkolótáborok jelentős része zászlóik, és a szurkolás mellőzésével fejezte ki elégedetlenségét az MLSZ ténykedése ellen. Az újpest szurkolói a szokásos módon bíztatták csapatukat, mondván a céllal egyetértenek a módszerrel nem. Arról, hogy mi lesz a tökéletes módszer, amivel hibái belátására, és a változtatásokra tudjuk kényszeríteni az MLSZ-t még nem tudjuk. De az tény, hogy a kialakult helyzet komolyságát – a probléma nagyságát – jelzi, hogy egymással évtizedek óta harcban álló szurkolótáborok képesek félretenni a gyűlölködést, hogy az „Egységben az erő!” elvét követve érjék el céljukat!
    Nem könnyű egy olyan öntörvényű szervezet ellen, mint az MLSZ, megtalálni a törvénybe nem ütköző megfelelő módszert. Tudva, hogy a legnagyobb jóindulattal is csak „sajátosnak” nevezhető szabályaikkal, csírájában fojtják el a munkájukkal kapcsolatban megfogalmazott kritika bármilyen formáját. Mivel lehet magyarázni azt, hogy Tatabányán egy: „Kisteleki, az 1-4-ről is mi tehetünk?” feliratú transzparenst nem engedtek be a stadionba? A felirat nem nevezhető sem politikai tartalmúnak, sem gyűlöletkeltőnek! A klub félt az MLSZ retorziójától, vagy az MLSZ akadályozta meg a dolgot a rendfenntartó szervek segítségével? Egyik válasz sem fogadható el egy demokratikus országban.
    Mi lesz a következő lépés? Ha hangot ad valaki a labdarúgásunk helyzetével kapcsolatos véleményének, és ez nem tetszik az MLSZ illetékeseinek, pontlevonással, stadionbezárással, alattomosabb módon „irányított játékvezetők” küldésével fogják védeni a hatalmukat? Jobb lesz ettől a magyar labdarúgás? A hátunk mögött hagyott évtizedek azt bizonyítják, hogy nem. A magyar labdarúgásban, az utóbbi évtizedekben uralkodó átláthatatlan, és érthetetlen döntések sorozata, azt eredményezte, hogy egy nemzet, ami élt-halt a fociért, mára szinte teljesen elfordult szeretett sportjától.
    Azzal hogy a legtöbb szurkolótábor a csendes ellenállást választotta, oly módon fejezte ki elégedetlenségét, amivel nem adott okot az MLSZ-nek megtorló szankciók alkalmazására. Az egyeztetések a táborok között továbbra is napirenden lesznek mindaddig, amíg a kitűzött célokat el nem érjük.
    Most ismertetnénk néhány pontban, hogy miben várunk változást, illetve határozott állásfoglalást az MLSZ vezetőitől:
    - Szűnjön meg az MLSZ döntéshozó szerveiben tapasztalható kettős mérce. Döntéseikben legyenek következetesek, törvényszerűek. Meghozott jogerős döntéseiket tartassák be, és elfogadható indok nélkül ne változtassák meg azokat.
    - Elfogadjuk, hogy - mint minden ember - a játékvezető is tévedhet, a szurkolóknak viszont ezt jogukban áll szóvá tenni. Az MLSZ-től elvárjuk, hogy ne büntessék a játékvezetői tévedések által kiváltott indulatokból eredő verbális kritikát. Az ilyen kritikák – amíg azok csak szóban, vagy kiírások formájában történnek – ne vonjanak maguk után semmilyen formájú szankciót.
    - Hasonló besorolás alá essen az is, ha az MLSZ eredménytelenségét illetik kritikával a szurkolók a stadionokban. Lévén ez – amennyiben az MLSZ nincs átszőve a politika által - nem politizálás. A tatabányai esethez hasonló eset nem fordulhat elő!
    - Felháborítónak tartjuk, hogy a magyar labdarúgás 20 éve (Mexikó) tartó mélyrepüléséért, azokat a szurkolókat tegyék felelőssé, akik még ilyen helyzetében is támogatják jelenlétükkel a magyar focit. Ugyanakkor, ugyanezen szurkolók támogatását várják el, olyan döntéseik esetében, melyek önös gazdasági, társadalmi és politikai érdekeiket jobban szolgálják, mint a magyar labdarúgásét. Felháborítónak tartjuk, hogy az EB pályázattal kapcsolatban a magyar szurkolók segítségével akarnak elsimítani egy olyan sportdiplomáciai konfliktust, amit a másik kandidáló ország (Olaszország) és a horvát szurkolók idéztek elő.
    - Tiltakozunk az ellen, hogy a FIFA/MLSZ jogi szabályozó rendszere nem harmonizál a Magyar Köztársaság alkotmányával. A fent említett testületek vezetői, döntéshozó szervezetei a gyülekezési- és szólásszabadság alkotmányos jogában próbálják korlátozni a mérkőzésre kilátogató szurkolókat, azaz: „Követeljük a cenzúra eltörlését”
    - Követeljük, hogy az MLSZ harcolja ki a FIFA-nál, hogy a magyar labdarúgó pályákon történő események azonos mércével legyenek elbírálva, mint a külföldi pályákon történtek. Idéznénk néhány példát: „Halál a magyarokra!” – Kassa; magyarellenes rigmusok – Újvidék; magyar szurkolók verése – Zenica; olasz himnusz meggyalázása – Párizs…
    - Amíg a politika nagymértékben behálózza a sportot, addig a felelősöket ne a lelátókon, hanem a médiában, a páholyokban, és a magas vezetői pozíciókban levők között keressék. (miniszterek a klubok élén)
    - Hazánk jelenlegi gazdasági helyzetét, a labdarúgó stadionjaink állapotát ismerve nem tartjuk helyesnek egy labdarúgó EB megrendezését. A rendezvény megfelelő lebonyolításához szükséges létesítmények, illetve infrastruktúra megteremtése hatalmas terheket róna országunkra. Illetve az EB megrendezése után – ahogy azt egy hazai gazdasági hetilap is megírta a portugáliai példára utalva - a stadionok kihasználatlansága, és állagmegőrzése felesleges pluszterheket róna az önkormányzatokra. Amíg a labdarúgásunk a jelenlegi szinten vegetál évek óta, ne várjuk, hogy több tízezer férőhelyes stadionok akár csak félig is megteljenek. A futballt az alapoktól, azaz az utánpótlástól kell kezdeni építeni. Hosszú évek munkájának eredményeként jöhetnek az első sikerek. Ez alatt a munka alatt a következőket értjük: utánpótlásközpontok létrehozása; a jelenlegitől eltérő, hatékony edzőképzés; átlátható munkát végző, tiszta vezetés a szövetség élén; részrehajlástól mentes játékvezetés. Ezek a lépések később meghozzák a szurkolókat, és a tőkeerős befektetőket, ami elengedhetetlen a további még eredményesebb munkához. Ha ezzel készen állunk, akkor épülhetnek a tömegek befogadására alkalmas stadionok. Fordított esetben az EB után a stadionok üresen tátongnak, fenntartásuk milliókat emészt fel. A pályákon a labdarúgásunk élvezhetetlen marad. Ez a magyar foci érdekeit nem szolgálja. Támogatjuk a labdarúgásunk újjáépítését, de az építkezést ne Mekk Mester módjára a tetőtől, hanem az alapoktól kezdjük.
    - Mivel a labdarúgásunk évtizedek óta eredménytelen, és megújulását szeretnénk, elvárjuk, hogy azok a személyek, akik ezen eredménytelen évtizedekben különböző pozíciókat töltöttek be az MLSZ-ben, vagy különböző szervezeteiben önkritikát gyakorolva adják át a lehetőséget olyan a labdarúgásban jártas szakembereknek, akik a magyar futballért tudnának élni, nem a futballból!

    Innen kívánunk kitartást, és hitet a harcunkhoz minden magyar stadion szurkolóinak.

    Végül a rendezvény zárásaként, bízva a magyar labdarúgás felemelkedésében énekeljük el közösen a himnuszt."