Azért egy teljes platform váltás nem egyszerü ügy.Linuxra windows-ról az komoly előkészületeket igényel. Programokat portolni, vagy alternatívákat keresni elég komoly feladat. Ráadásul az 1 bites user bepánikol már attól, ha az ikon nem úgy néz ki, ahogyan azt megszokta. Ezért olvashatjuk, hogy az eladott linuxos gépek komoly százalékára windows kerül illegálisan. Ez persze nem a linux hibája, hanem a useré, de ezért történhet meg ilyen mértékben.
És a felvetett probléma platform független. Tehát egy linuxos világban winre váltani ugyanaz, mint ami most van. Egyszrűen biztosítan i kell az átjárhatóságot, újra felépíteni egy munkamenetet, egy eszeköz parkot, egy szoftver parkot, ami lehetőleg minimum ugyanarra legyen képes mint az elődje, de ha lehet tudjon többet. És utánna még ott van a felhasználók betanítása, és egy olyan átállási időszak, ami a "fejekben" történik. Még a rendszert karbantartóknak is kell egy idő, mire az új rendszert úgy megismerik, hogy "érzik" a cuccost. Tehát sajnos ez sosem volt egy egyszerű ügy. Az m$ pont ezt igyekszik meglovagolni a linux ellenes hadjáratával, (egyenlöre) elég kevés eséllyel. De ez nekik jó kapaszkodó.
Azt meg nem tudom elhinni, hogy egy akkora cég, olyan erőforrásokkal mint az m$, ne tudná úgy bevédeni a windows-t, hogy az illegális felhasználás ne történhessen meg. Egyszerűen nem éri meg. Ha azt mondom, hogy a home userek min. 50%-a warez winnel ügyködik, lehet még kis számot is mondtam. Ezek többsége nem olyan országból származik, ahol nem anyagi tétel egy win+office kifizetése.Tehát ha megakadályozom a másolását és használatát én biztos vagyok benne, hogy a desktop piac 5-10% -át biztosan elviszítik évente. Inkább próbálják "belekódolni" a felhasználókba, hogy a windows-t vegyék olcsón. (lásd: starter Ed.) ami szerintem is elbaxott lépés, de hát mint linux fun ennek csak örülök ;DDDDDD
Szerintem a kiút amit az m$ alkalmazhatna az ellentétes teljesen a mostani állapotokkal, és stratégiával. Szvsz egyetlen módon tudják csak visszaszorítani a linuxot, és a szabad szoftvert: Egy sokkal jobban felszerelt windows, amiben benne az office is, féláron, és sokkal emberbarátibb EULA-val. (értsd: BSA elfelejtve egyszer s mindenkorra.)
ekkor már jó esélyük van, hogy legyűrjék a linuxot anélkül, hogy meg kéne nyitni a win forráskódot.