• Xbluereaper
    CIFU: Az, hogy a közösség hiearchiába van rendezve, alap és szükséges, ezzel együtt az is, hogy a felettes irányítja a közösségben alatta levőket. Ebben egyet értünk. De, hogy ennek mikor és hol van a helye, már nem biztos. Közös eseményeken (tökmindegy, hogy guild event, war vagy siege) szerintem is az kell, hogy a vezetők irányítsák a többieket, részben ezért is ők a felettesek, de ezeken az eseményeken kívűl, nincs szükség irányításra, csak a közösség szabályainak betartására, arra semmi szükség, hogy céltalanul valaki a másikat vezesse.

A Perpetual STO és a Cryptic STO között pedig tényleg az a különbség, hogy az egyik kizárólag karakter központú, míg a másik gyakorlatilag 2 karakter központú (én a kapitány és én a hajó). A Crypticé szerintem látványosabb, mert miközben(túlozva) ugyan azt a gombot nyomkodod, a hajó látványos környezetben manőverezik, lövöldözik, a legénység átszáll a másik fedélzetére, a hajó teret vált, de ha ehhez épp nincs kedved akkor egy bolygón teheted ugyan ezt, csak hajó helyett a karaktert irányítod. Összességében több mindent csinálhatsz és sokkal változatosabb, mert a karaktereden kívűl a legénységed és a hajód is fejleszteni kell. Ezzel szemben volt a Perpetualos STO, ahol csak a karakter van, a hajó pedig maga a közösség színtere.

Herold: Fölösleges arról beszélni, hogy ki akar közösségben játszani és mennyire akar résztvenni benne és ki az aki a saját útját járja. Ez egy MMO, mindenki klánokba akar rendeződni és a lehető legtöbbet tenni a közösségért úgy, hogy közben ő lesz a legjobb. Ezek az alap motivációk, mint mindenhol.