Annak ellenére, hogy korábbi hozzászólásaid alapján elhiszem, hogy tapasztalt MMO-s vagy, még sem úgy tűnik, hogy látnád azt az egyszerűséget, hogy milyen NEM lehet egy MMO. Talán sokatokat itt a fórumon a Star Trek iránti régmúltból származó rajongása gátolja meg, hogy észrevegye, SENKI sem (a fejlesztők - beleérve a programozókat, producereket, írókat és a kiadót) a "valódi" Star Trek világot akarja virtuálisan szimulálni.
Nem szólhat arról, hogy melóból hazaérsz, van egy kis szabadidőd, leülsz a gép elé és elkezdesz virtuálisan melózni a Star Trekben 2D terminálokat nyomkodva, hogy a fézer ne 90%-on, hanem 100%-on legyen, aki ezt élvezné az mazohista. Arról KELL szólnia, hogy hazamész és szórakozol, azaz azt csinálod amiről a Star Trek "látványa" szól, csillaghajót vezetsz, felfedezel és lövöldözől.
Tudom nehéz ezt elfogadni hosszú EVE-es tapasztalattal, ahol beáll az ember (hajó) bányászni, közben chatel a közösséggel és ez a játék. Én is játszottam ilyen farmolós tipusú MMO-kal és szerettem is, de NEM kell, hogy a Star Trek Online hasonlítson rá és szintén nem kell, hogy egy valódi ST világ legyen lekopírozva, mert az csak annyiban különbözne az igazitól, hogy más a diszlet.