• [NST]Cifu
    #619
    Pont ez a bajom. Egyáltalán nem konzekvens a fejlődés, valahol úgy a DS9 után elvesztették a kontrolt. A DS9 esetén még kitaláltak egy apró, de roppant erős fegyverzetű hajót, a Defiant-ot, ami egy teljesen korrekt megközelítés volt. A nagyobb tűzerő és védelem oltárán feláldozták a hosszú távú küldetéseket és a kényelemet. A Sovereign-osztály még tartja magát többé-kevésbé a konzekvens fejlődéshez. Egy roppant bonyolult, nagy, és ezáltal drágán (ie.: erőforrás és időigényes) előállítható, így ritka, de nagyon effektív hadihajó. Az Ent-E a "még egy kis plusz fegyvert, hogy még nagyobb, még jobb legyen" gyengeség áldozata lett. A Valdore/Scimitar már az a kategória, ahol a megalománia győzedelmeskedett minden ésszerűség felett.

    Az NX-91001 egy Sovereign-refit, legalábbis a kinézete, fegyverzete és képességei alapján. Hogy mi a fenéért egyből egy über-hajóval kezdték a hajók bemutatását, azt nem tudom. Sose szerettem azt, amikor a "legjobb-legnagyobb" fegyverrel mászkálunk. Egy hadsereg/flotta/légierő sosincs pusztán "über" fegyverekkel felszerelve. Mindig vannak olcsó, egyszerű, tömegesen gyártható és bevethető eszközök, amik a gerincét jelentik a haderőnek, és akadhat pár kiemelkedő, speciális egység, amit ott vetnek be, ahol nagyon szükség van rá.

    Ha az NX-91001 csak egy mézesmadzag, aféle "End-game" hajó, akkor még talán, esetleg. De semmiképpen nem olyan, amivel kezdeni kellene egy bemutató/típusismertetést. Szerintem.