• The FlashBack
    #133
    [center]
    Viszlát, Anglia, viszlát, kapitány!


    laptétel: az a csapat, amely négy tizenegyesből hármat elront, nem szólhat egy szót sem a kiesése után. Más kérdés, hogy három biztos rúgója nem lehetett a gyepen, amikor a szétlövés elkezdődött. Az egyiket pedig maga a bíró iktatta ki a játékból, de hogy jogosan-e, az kérdés. Vagy inkább vita tárgya.

    Tény ugyan, hogy Wayne Rooney beletaposott a földön fekvő Ricardo Carvalho férfiasságába, az már korántsem biztos, hogy a tömzsi csatár gonosz szándékkal tette volna. Ezen momentumig Petit és Ricardo Carvalho hosszú másodperceken keresztül módszeresen aprította Rooneyt a pálya közepén, aki a szorításból szabadulni akart a maga faragatlan módján. Aztán persze rohantak a bordó mezesek, Cristiano Ronaldo vezetésével, aki vagy negyven métert sprintelt, hogy a szezonban egyébként nap mint nap vele dolgozó Wayne Rooney idegrendszerét tökéletesen ismerve kieszközöljön neki egy lapot. Be is jött: az angol néhány f betűs szó kíséretében lökött egyet a portugálon, Horácio Elizondo pedig, kivárva a fejleményeket, előhúzta zsebéből a piros lapot. Ronaldo pedig kikacsintott a portugál kispad felé…

    Kapaszkodót nyújthat az eset minősítéséhez, hogy sem Sven-Göran Eriksson, sem a csapattársak nem védték utóbb Rooneyt, de azt mindegyikük megemlítette, hogy már réges-régen le kellett volna fújni a portugálok szabálytalanságát, s akkor most nem lenne miről beszélni. Legalábbis kiállításról nem.



    Síró világsztárok – Anglia elbukott
    Ronaldo egyébként eddig sem volt közkedvelt figura Angliában, Manchester felét leszámítva. De most már ott sem biztos a nagy szeretet, mert a meccs után szikáran közölte, hogy bizony igaz a hír, Madridba vágyik, s valóban szerepel Juan Miguel Villar Mir jelöltjei között. Ez elvben David Beckhamet is érinti – akit 2000-ben éppen az argentin bíró állított ki a brazíliai klubvilágbajnokságon… –, de neki volt más baja is szombaton. A manchesteri utódok csatáját ugyanis már jegestömlővel a térdén és könnyekkel a szemében szemlélte a padról, vélhetően utolsó világbajnokságán. És valószínűleg utoljára csapatkapitányként, hiszen vasárnap reggel (szintén sírva) a megújulás jegyében lemondott imádott tisztéről.

    Szóval a szétlövésnél már ő sem volt ott a gyepen, ahogy Michael Owen sem, aki éppen amerikai útját intézte térdszalagszakadása kezelése végett. Ott volt viszont Frank Lampard és Steven Gerrard, Anglia két legjobb középpályása, akik nem mellesleg tavaly Ronaldinho mellett dobogóra kerültek a világ legjobbja versenyben, mégis képtelenek voltak kézbe venni az irányítást az egész világbajnokság ideje alatt, s a tizenegyesüket is elhibázták. De ezzel nem voltak egyedül. Jamie Carragher ugyan elsőre precízen eltette a labdát a bal alsóba, csakhogy nem kapott engedélyt a 11-es elvégzésére, így Ricardo nem is mozdult, másodjára azonban a kapus szépen lehalászta a botor módon a másik sarok felé küldött lövést. A tökéletes összegzése az angol szereplésnek: Sven-Göran Eriksson éppen a tizenegyesek miatt küldte be a liverpoolit…