• cifuatwork
    Egy rendszer nem lesz attól nagyszerű, mert általad nagyratartott embereket gyilkol, vagy mert azok alkották!

Ilyesmit ki állítot?
    Lent éppen amiatt húztam fel magam, mert valaki nekiállt keverni egy világpolitikai dolgot az űrkutatással. Az ilyen menjen a gumiba, és ne itt rontsa a levegőt.

Szojuz vs. STS

Csak éppen azt felejted el, hogy mi a különbség a Szojuz és az STS között. Egyesek is összemosták a kettőt, és ennek eredménye lett volna az OSP terv, miszerint egy Atlas V. vagy Delta 4 rakéta orrára egy egyszerű, de újrafelhasználható űrhajót szerelük. Előrelépés? Nem igazán. A Szojuz ugyanazt az R-7 rakétacsaládon alapul, amivel az első ember az űrbe kijutott. Azóta csak kicsit csiszoltak rajta, de végülis az oroszok ugyanazt az indídórendszert használják már több, mint 40 éve! Az oroszok is már régen lecserélték volna a Szojuzt, ha lenne rá pénzük, egyszer ott volt a Buran, ami az STS-hez nagyon hasonló lett volna, aztán ott volt a MAKS-OS ami egy kis méretű űrsikló, és egy An-225-ös hátáról indult volna. Minkettő valódi előrelépést és fejlődést hozott volna a Szojuz rendszerhez képest. De egyikre sem volt pénzük. Végülis az amerikaiak is használhatták volna tovább az Apolló-rendszert...
    A Szojuz is megannyi problémával küszködött és a Szojuz katasztrófák egy része is elkerülhető lettek volna - ott is bejáttszot az emberi felelőttlenség....

Sose állítottam, hogy az STS tökéletes (sőt, igazából egyáltalán nem a szivem csücske, mert drága és nagyon körülményes rendszer, a MAKS-OS sokkal közelebb áll hozzám), csak éppen rohadtúl csípi a szemem, ha valaki megpróbál rájátszani valamire teljesen oktalanul - ahogy te az #1-es hozzászólásodban tetted.

Űrhajómérnöki diplomám nincs, csak valami mérnöki, de hidd el még rengetg olyan szót tudok mondani amiről te még csak nem is hallottál!

Most aztán le vagyok nyűgözve.
    Képzeld, én is rengeteg szót tudnék mondani, amiről meg te nem hallotál, csak éppen az itt a szép, hogy a "dublőrözést" az űrhajózással kapcsolatban még sose hallottam. Pedig ugye olvasom az űrhajózással kapcsolatos magyar weboldalak, fórumokat, olykor eljárok az űrkutatással kapcsolatos előadásokra, és mégse...

De biztos az én hibám, nem is lehet kérdéses.