Itt van ez a Hosszútökű oprendszer. Elnevezték 3d oprendszernek. Azt nem tudom mér, hiszen az újjítás, hogy kihasználja a DX adta lehetőségeket, valamelyest.
Szerintem egy oprendszert akkor kezdhetnénk 3d nek nevezni, ha minden egyes fájl alapból rendelkezne valamilyen hozzárendelt interaktív tulajdonságokkal is rendelkező 3d megjelenítéssel, ami elválaszthatatlan lenne magától a fájltól.
Egy szövegfájl vagy kép megjelenése természetesen és értelem szerűen egy papírlaphoz hasonlít, de pl ha megnyitsz egy könyvtárat amiben 3d objektumok vannak akkor miért csak a fájlok neveit látod, miért nem magát az objektumokat?
Nem tudom lenne e ennek az egésznek értelme? Valahol ott kezdene működni az egész, ha nem csak a 3d megjelenítés lenne az újdonság, hanem az egészet mozgás közben látná az ember. A géped pl lehetne egy város, amiben az oprendszer egy gyár. A fájlok nem csak csücsülnének a könyvtárban, hanem látni lehetne mivel működnek együtt, hogyan dolgoznak. Mint Gibson matrixában, vagy a Tron-ban.
Az emberek sokkal könnyebben tájékozódnak egy 3d térben mint egy 2Dtérképen, az utóbbi mindíg egy fajta absztrakciót követel. Az utcán mindenki le tud menni a közértbe! A térkép utáni tájékozódáshoz/ablakok szerinti navigáláshoz tudom milyen bénák az emberek. Hiába magyarázom el ezerszer, melyik fájl melyik könyvtárban van a főiskolát végzett kollégáim eccerűen elvesznek, a kutyát még is le tudja vinni sétálni.
Szóval szerintem valahonnan innen kellene elindulni, vagy megérkezni!