• grimm13
    #11335
    Fontos hogy inkább 2x számolj itt is minthogy mellé lőj. Az egész ugye ott kezdődik hogy észleled a hajót. Ha szemből nagy távolságból történik akkor elkezdesz közelíteni és folyamatosan jelölöd a helyét a térképen így ha nem kanyarodik egy viszonylag pontos útvonalat kapsz amivel már lehet dolgozni és olyan pozícióba állsz amilyenbe csak akarsz majd várakozol (közbe számolsz persze) ha oldalról vagy hátulról érzékeled tehát neked kell közelítened, fokozatosan... én kb 45 fokos szögben vagy laposabban teszem ezt igy nehezebben észlelnek (a fedélzetet mosva 6-8m-re süllyedve). Ha itt is sikerült "elé kerülnöd" már pozicionálhatod is a hajót.

    Ezalatt van időd pontosan megállapítani a típusát, ha ez nem megy akkor az egész célzás kuka. A távolságot és a sebességet egyszerűen megállapodott. Az AOB (angle of bow) ami "nehezebb". Ezt vagy szemre állapítod meg, a neten találsz hozzá segítséget (abban le van írva hogyha a hajónak pl. a bal oldalát, a kéményét félig látod akkor kb hány fok) vagy használod a térképet amin a hajó haladását követve jelölgetsz majd húzol egy egyenest a vonalzóval és ezt megméred a szögmérővel. A sebességet minnél tovább méred annál pontosabb de érdemes töbször is lemérni. Az AOB-ot pedig ugy számolni ha már megvan minden, hogy előre dolgozol és kiszámolod azon a ponton is ahol te lősz. Lehet hogy az első méréseket már elkezded 280 foknál de löni már 360+ foknál lösz közel 90 fokos AOB értékkel ami azelőtt 30 fok is alig volt. Ugyan ez igaz a távolságra is.

    Fontos hogy a korai időszakokban a torpedókat könnyebben fették észre mivel nem elektromos meghajtással szerelték. Én emiatt vagy többet lőttem ki vagy rosszabb időben/este használtam.

    Szintén fontos hogy ne lőj mindenre. Ami túl gyors, túl kicsi, utolérhetetlenül messze van vagy ahhoz közelit azt hagyd, jelentsd esetleg de ne pazarolj.

    Én személy szerint szeretek 4 km-ről lövögetni de könnyebb közelről. Esetleg ha nincs baj az angollal, ajánlom GWS 3.0 mod manual-ját mert rendkívül jól írja le ezeket, képekkel illusztrálva.