részletek majd később
-
azért arra is kell gondolni, hogy milyen célból készült a könyv.. egy Dragonlance sorozat sose akart Frank Herbert-i (csak hogy még egy nagy nevet felemlegessünk) szintet elérni sem filozófiában, sem mondanivalóban. egy laza, szórakoztató, kalandos regénynek írták, és annak nagyon jól megfelel. fordulatos, humoros, könnyen olvasható akár 10perces szakaszokban is... "ideális" utazós könyv, és van belőle a rengetegnél is sokkal több, vagyis lehet hosszú távon megszeretni/megutálni szereplőket.
és ilyen szempontból a helikopter (harry potter) könyvek többet is nyújtanak, azokban azért nemkevés társadalomkritika, és "helyes irányba nevelés" van - ami a mai ifjú olvasóközönségre rá is fér rendesen. én is olvastam mind az 5 kötetet idáig, és nagyon élveztem, érdekes, fordulatos sztorik, a mai olvasási igényeknek megfelelően egyszerű szerkezettel, könnyű olvashatósággal, viszont aki beleássa magát azoknak elég mély tartalommal és összefüggésrendszerrel, ami esetleg csak a sokadik olvasásnál derül ki.