• shabba
    #21
    Van még további "árukapcsolás" is hisz ahhoz hogy internetezni tudj internet előfizetést is kell vásárolnod hozzá. Ez pl. Arcornál ami egy olcsó szolgáltató 20 euro az 1Mbps-os ADSL-hez vagy ugyanennyi a 2/3Mbps-eshez 20GB forgalmi korlátig. A korlátlan 2Mbps-es 40 euro a 3Mbps-es 50 euro. Ami fontosabb odakint sokkal bővebb a kínálat van alternatíva a kezdő vagy kis forgalmú átlagos internetezőknek is. Pl. egy 1GB-os csomagot ingyé megkapsz egy 6GB forgalmi korlátost 10 euroért. Ár/érték arányban így is elég jó, a fizetések eltérése fájó pont de sokat nem tudsz kezdeni vele. Egyik hálózati eszközgyártó sem fogja GDP arányában beárazni a termékeit hogy a szegényebb országok olcsóbban hozzájuthassanak, sőt inkább még drágább is a kisebb a piac miatt. De sajnos ez minden termékre igaz.

    Németeknél elég nagyot csökkentek az árak idén, tavasszal DT csökkentette az általad leírt T-DSL árait elég jelentős mértékben később ennek hatására az ISP kezdtek elég gyilkos árversenybe és az utóbbi hónapokban egyre jobb és olcsóbb csomagokkal jelentek meg. Pl. év elején a 1500/128-as csomag T-DSL ára valami 30 euro volt az ISP díja 60 euro. Tavasszal ezt a csomagot felmigrálták 2048/192-re miközben a T-DSL díj leesett 20 eurora, az ISP díjak pedig 40 euroig mérséklődtek. Ez elég erős árzuhanás 30% körüli és még gyorsult is a kapcsolat.

    Sajna nálunk nem lesz ilyen addig amíg a telkók nem döntenek hasonló árcsökkentés mellett. És addig amíg magas áran is megveszik a portékájukat nem fognak árat csökkenteni csak akkor ha már mérséklődik az érdeklődés a szélessáv iránt és csökken a piac bővülése.