Kell ez nekünk?
  • polarka
    #235
    Az én erkölcsi normáim szerint normális lehet. Ugyanis a fogyasztót elsősorban a termékben jelen levő anyagok érdekelhetik (toxinok, tápanyagok) és azok mennyiségei. Amiket jelenleg is ráírnak. Ezek alapján lehet válogatni. Hogy most az adott molekulák GMOból kerültek oda vagy sem az nem befolyásolja, h milyen hatással lesz arra, aki elfogyasztja.
    Viszont ugye ez nem megfelelő azoknak, akik elvből szeretnének tiltakozni a GM technológia ellen. Ők önszántukból kéne utánanézzenek, annak, h GM-e vagy sem, amit vásárolnak. Ha kevés embernek van ilyen igénye, akkor nem tudják elérni, hogy azt is számon tartsák és rányomják a csomagolásra. De ahogyan terjed az igény, úgy az ilyen boltok is szaporodtak (ilyen az üzlet).
    Engem speciel nem izgat, h rányomják-e. Az viszont jobban izgat, h ha akarom, akkor lehetőleg könnyen utánanézhessek (és bárki más is). Nekem megfelelne, ha a neten nézhetnék utána egy élelmiszer minőséget ellenőrző adatbázisban. Ott volna helyük részletesebb adatokat is nyújtani, mint a csomagoláson. Még tintát is spórolnának...

    Tehát gyak. kihoztam neked egy verziót, ahol nem írják rá és mégis megtudhatom részletesebben, hogy mit (v)eszek.

    "te természetesen abból indulsz ki"
    Köszönöm, h megkérdezted.
    Röviden: Szerintem inkább kétirányú mindhárom elem közötti kapcsolat. És az elemek jellemzői és a kapcsolatok milyensége is időben változik.

    "A gyűjtőfogalmas példáddal pedig szerintem megint csak mutogatsz a buta tömegre... Ha lázadozik a tömeg, az a baj, ha nem lázadozik, akkor meg az a baj."
    Itt csak azt használtam fel, h a gyakorlatilag hatalom nélküli emberek csak tömegben érhetnek el nagyobb változást. Ők vagy élnek ezen lehetőséggel vagy nem. Ha még nem borult ki náluk a bili, akkor úgy tűnik elfogadják. S mivel ők teszik a társadalom nagyobbik részét és határozzák meg, h mi az általános erkölcs, így esetleg kijelenthetjük, h az ő normáik alapján ez elfogadható, vagyis normális. (Mint az adócsalás )
    A "lázadozás" tényéről nem tudok ítéletet mondani. Viszont a miértről és a célról már tudok véleményt kifejteni és aztán választani. Bizonyára tudod, h nem dönthető el minden igen/nemmel. Pl. lehet, hogy azért, amiért vkik harcolnak nem értek egyet, de ha "kicsit" változtatnának az álláspontjukon, akkor egyetértenék.

    Csak annyit kérdeztél, h "normális-e". Mindezt az amcsi helyzetre utalva. Ennyiből tudnom kéne, h az én személyes megítélésemre vagy kíváncsi?