\"Mikor a Pokol megtelik, a holtak a földön fognak járni.\"
-
Ramza #382 Röviden.
Night of the living dead: egy lány és testvére egy temetőbe mennek meglátogatni rég halott rokonukat. Pechükre éppen akkor kezdődik az országban a pokol, a fiú rögtön meg is hal, a lány megmenekül. Egy házban barikádozza el magát egy színesbőrű férfival, ahol kisebb társaságban töltik el az éjszakát. Tulajdonképpen ennyi a sztori, azonban nagyon sok dolog miatt hihetetlenül igényesen van megcsinálva a film. Egyrészt a feszültségkeltés és a párbeszédek sokkal jobbak, mint a 90-es remake-ben, másrészt a befejezés is sokkolóbb és kidolgozottabb.
Dawn of the dead: már az egész országban megy a felhajtás (nem akkor kezdődik éppen, mint a feldolgozásban). Egy helikopterrel menekül egy kis csapat, amikor azt hiszem üzemanyaggondok miatt le kell szállniuk. Egy plázát választanak, ahol elbarikádozzák magukat háromnegyed (!!!)évre. Előszőr kitakarítják az épületet (száz lenyomott zombi), majd élik a mindennapjaikat (emlékeim szerint mindössze négyen). Megismerjük a mindennapjaikat, a személyiségek kidolgozására nagy hangsúlyt fektettek. Egy kisebb baleset folytán egyikük megfertőződik, vele végeznek a társaik (és mivel a szívünkhöz nőttek a szereplők, így ez az egy halál is szomorú). Hosszú idő után egy motoros banda betör az épületbe, és velük együtt megnyílik az út a zombiknak is - mindenki öl mindenkit...
A végén egyedül az egyik nő menekül meg - vagy mégsem?
Day of the dead: egy föld alatti katonai bázison játszódik, már az egész világon alig vannak élők. A katonák tanulmányozzák a zombikat, hogy megtalálják az ellenszert ellenük. A humános doki bácsi tanítani, nevelni szeretné őket, a kicsit fasisztoid főnök megsemmisíteni. Egy idő után ebből probléma lesz, természetesen betörnek a bázisra a zombik - a végére sokan nem maradnak életben. Senki.
Lehet, hogy kihagytam dolgokat, vagy van olyasmi, amire rosszul emlékeztem, meg kellene nézni megint.
Az első kettő egyébként a legjobb (szerintem minden idők három legjobb zombifilmje között vannak a Beyonddal együtt), a harmadik inkább érdekes, de annyira nem jött be.