Hogyan lehet IP/emil adatait lekérdezni?
  • Dj Faustus #117
    A Captcha lényege az, hogy az űrlapok automatikus kitöltését végző robotokat akadályoztatja az által, hogy a képen levő kódot - ami el van torzítva/forgatva/stb... - fel kell ismernie, értelmeznie kell, és el kell küldenie (nem rákattintani!). Ha az elküldött kód megfelelő akkor az űrlap feldolgozásra kerülhet. Ha nem, újból kitöltendő az űrlap a helyes kóddal.

    Ez a - nem robot - embereket is lelassítja kissé (az űrlap kitöltésén kívűl fel kell ismerni a kódot, ha a kód egyben egy feladvány, meg kell fejteni), és sajnos a vakokat/gyengénlátókat, analfabétákat ki is zárja. Az utóbbi problémára ott van a hangos Captcha.

    A regisztráció is megnehezíthető. Egy e-mail címről csak egyszer lehet regelni, egy IP-címről/egy IP-cím tatományból csak megadott időközönként, a regisztráció után a megadott e-mail címre aktiváló e-mail megy (amelyben van egy link, amire ha x időn belűl nem kattint, akkor az adott regisztráció meghiúsul), a szavazás is aktiváló levélhez köthető. Kérhetsz még plusz adatokat - várost, kort, nemet, MSN címet - így tudsz statisztikákat felállítani, tudsz ellenőrizni.

    Egy alkalmazható megoldás még az is, ha figyeled a szavazás alakulását (milyen IP címről, milyen korúak/városúak/neműek mire szavaztak). Ha az egyik lehetőség nagyon gyorsan növekszik és az egy adott városhoz, IP-címhez/IP-címtartományhoz köthető, akkor a szavazatokat kvázi moderálhatod.

    De talán a legjobb megoldás, ha először csinálsz egy oldalt, amin a szavazásra szánt témáról írsz, hozol létre fórumot/csevegőfalat, stb... Szavazás ne legyen rajta, és ne derüljön ki, hogy szavazni mikor lesz. Erre az oldalra felregisztrálnak a delikvensek, a kommunikációjukból leszűrheted a későbbi szavazás alakulását (előzetes közvélemény-kutatás, szociográfiai megfigyelés). Tegyél olyan lehetőségeket az oldalba, hogy a felregisztrált felhasználó mindenképpen interaktívan cselekedjen (ez által kiszűrhetőek a multiregek, trollok).
    Szavazáskor a felregisztrált delikvensek szavazhatnak, az újonnan regisztráltak nem (mivel ők nem tagjai a közösségnek), a fórumot/csevegőfalat meg erőteljesebben moderálod (kampánycsend).