Maya vs 3ds MAX
-
Hát, egy komplett programot, aminek release verziója nem is egy CD, ha jól tudom, elég ritkán lehet leszedni a gyártó webjéről... :P DC-zz... biztosan lesz ott ilyen is.
Mivel szerencsére ez a téma nem ment el affelé, hogy MAX-os szídja mayát, Mayás szídja MAX-ost tök értelmetlenül, mint amerre pl. CGTalkon az ilyen beszélgetések egy-két nap után jutnak... :P Én is elmondom a véleményem.
Én MAX-ot használok, első sorban azért, mert abban vagyok otthon, merem azt állítani, hogy tudok MAX-ban olyan gyorsan dolgozni, mint egy jó Mayás Mayában... az meg, hogy mennyire szép képeket, jó eredményeket tudok benne produkálni, biztosan állíthatom, hogy nem a programtól függ, hanem a tehetség(telenség)emtől. Próbáltam Mayát is, de, mivel amióta PC-t láttam, MAX-et használtam, és vért izzadva, önerőből tanultam meg használni, a Mayát idegennek érzem. Szépnek, jónak, de inkább maradok.
Te még dönthetsz. :) De ne mások véleménye alapján döntsél. Aki profin használ egy programot, legyen az bármelyik, Maya, LW, MAX, Cinema4D, ... az profi, szép munkákat fog vele gyártani.
Én a MAX melett annyit szólnék, mivel ezt a programot ismerem behatóbban, hogy az UI kellemes, oda pakolsz itt is mindent ahova akarsz, főleg a legújabb MAX verziókban, gyakorlatilag minden UI elem megalkotható, oylanok is, amik kód formában sincsenek meg, mert azokat megírhatod Scriptben... A MAX 6 renderer ellátottsága már elég tűrhatő, animálni, polymodellezni nagyon jól lehet benne, van hozzá egy teljeskörű, nagyon jól integrált karakteranimációs, és fizikai engine. A NURBS és a patch támogatása, főleg a NURBS enyhén szólva is, hagy némi kívánnivalót, ... a textúrázásban ugyan sokat fejlődött, de az UV-zés még mindig kicsit fapados, nincs beépített 3D-s festőrendszer, nincs jó volumetrikus rendszere, nincs benne folyadékszimuláció, viszont van kiváló eseményvezérelt részecskerendszer, ami nagyon ott van...
Amid nincs, azt pluginekből kell összeszedni, ilyen a haj, szőr, hasonló generátor, folyadékszimulációs cucc (Amiben pl. a Mayások zöme sem a beépítettet, hanem egy külső plugot, a RelFlow-t használják, mert az úgy, ahogy van professzionális...) meg még egy-két dolog. Gyakorlatilag 4-5 pluggal lefedhető minden általános ígény, és ezek a plugok tényleg nagyon jól átgondolt, szép végeredményt adó cuccok.
De ha legálisan akarja az ember összerakni, bizony, nem két forintba kerülnek.
...ez a véleméynem.
Szedd le a két progit, használd őket egy-két hónapig szimultán, ha azt mondod, hogy MAX-et már használtál, akkor arra következtetetek, hogy most azért nézelődsz másmerre, mert nem jött be igazán, így nézd m,eg előbb a Mayát, ne ijedj meg, pár nap alatt bele lehet rázódni, aztán alakíts ki *saját* véleményt, mert ha valamivel valóban dolgozni akarsz, akkor az számít.