Szóld le az elötted írót!
  • SHADOWEYES7

A parasztélet mottója

Dabas, hajnali négy óra. Kezdődik a vasárnapi állatvásár. Sorban érkeznek a teherautók, a platókon lovak, tehenek, birkák, kecskék. És disznók meg malacok, bárányok és szamarak. Akad olyan portéka is, amelyik a saját lábán érkezik a vásárba. Főleg lovak és szamarak. Hamar benépesül a város menti legelő, az első vásárlók is szállingóznak már. Álmos még a jószág, az emberek is álmosak. A mai napfelkeltét lónyerítés és tehénbőgés jelzi. A kakasnak esélye sincs.

Csődör, kanca, paripa

Kis Bertalan Kunhalasról érkezett a dabasi vásárba. Lovas kocsin jött. Kétéves csikóját akarja eladni. Kis Bertalannak nem kenyere a sok beszéd, de azért csak szóba elegyedik.
    – Ez a ló egy sodrott deres. Kétéves, csődör. Kétszázötvenezer forintba kerül. Van egy másik lovam is, amelyik itt áll a kocsi előtt, de azt nem adom el, mert akkor nem tudnék hazamenni. Állatokkal foglalkozom, persze van föld is, tehenek is vannak.
    – Ez a tanult szakmája?
    – Én eredetileg gyári dolgozó vagyok, marós meg esztergályos, de az esztergából már kiöregedtem, mert vannak bonyolult munkák benne, meg ideg is kellene hozzá.
    – A lovakhoz nem kell ideg?
    – A lovakhoz is kell ideg, de ezek kint vannak nekem egy nagy karámban elkerítve, az a villanypásztor, és ott vannak. Én ezekkel egész nap nem foglalkozom.
    – Csak kirakja reggel az ételt?
    – Nem rakok ki semmit, legel a ló saját maga!
    – És ezt a lovat még kiskorában vette?
    – Nem, nálam született, az anyja is az enyém, de azt tavaly eladtam, mert kiöregedett.
    – Miből öregedett ki?
    – Hát, hogy mondjam... olyan húsz év körüli lehetett a kanca, amit eladtam, az anyja. Olyankor már illő eladni vágóra, vagy valahová máshová.
    – Mennyit élnek a lovak, hogyha nem vágják le őket, és nincs betegség vagy baj?
    – Hát a szebb ló háromszázötvenezer forintot is megér, ami olyan nagyon szép.
    – Nem úgy értettem: mennyit élnek? Hány éves kort ér meg egy ló?
    – Van, amelyik megéri a huszonöt évet is, de az ritkaság. Tizenöt év után már leginkább el kell adni a lovat.
    – Amikor ez a ló született, akkor ön ott volt?
    – Ott.
    – És milyen élmény volt?
    – Hát egy kicsit ideges voltam, hogy mi lesz most. Egy az, hogy milyen nem? lesz. Mert egy csődör mindig kevesebbet ér, mint egy kanca, és mindig baj van vele. Élénkebbek, másabbak ezek. Nem is lesz utódja, meg emezek, a kancák sokkal nyugodtabbak. Ez csődör lett. De hát így is örülök neki.
    – Mennyi idő alatt születik meg a kiscsikó?
    – Majdnem egy évnek kell eltelni a födöztetéstől, tizenegy hónap és körülbelül tíz nap. A szülés viszont nagyon rövid ideig tart. Amikor észre lehet venni, hogy elkezdődött, onnantól körülbelül öt-hat perc.

Egy potenciális vásárló érkezik, érdeklődik a ló felől, majd kinyitja az állat száját és megnézi a fogait. Tudja, hogy nem ajándék ló. Egyből látja, hogy kétéves, mert még tejfoga van. Huszonhat hónapos korban jön ki egy csikófog és ötéves korára lesznek igazi fogai, az úgynevezett lófogak. Kis Bertalan ezúttal hiába ajánlja a lovát, nem veszik meg. Tovább beszélgetünk.

– Miért nevezik ezt a fajtát deresnek?
    – Azért, mert amint megszületik, elkezd őszülni. Ez most még barna, de már vannak fehér szálai. Mire húszéves lesz, olyan fehér lesz, mint a dér. Mint amaz ott – mutat egy hófehér kancára Kis Bertalan.
    – Gyakran le kell mosni a lovakat?
    – Nem, mossa őket az idő.
    – Az csak a filmekben van, hogy lovaglás után lecsutakolják az állatot?
    – Igen, nekem ez nem kell.
    – A lónak se?
    – Hát mondjuk, ha hosszabb ideig nincsen eső, akkor jó, ha meg van mosva.
    – Az előző vevő azt mondta, hogy a maga lovát még ki is kell vágatni. Mit jelent ez?
    – Azt, hogy ki kell herélni.
    – Miért?
    – Hát úgy szelídebb lesz, mondjuk, ha közösségbe megy. Ha nincs kiherélve, akkor bigámosabb. Férfiasabb, vagy hogy mondják.
    – Nagyon megviseli a lovat a herélés?
    – Nem, mert előtte elaltatják, azután egy pár hét alatt felépül.
    – Miután kiherélik, mire lehet használni?
    – Hát nagyon jó igás ló, akár ekét húz, kocsit, fogast. Kihajthatatlanok ezek. A herélt ló neve már paripa. Csődörparipa.
    – És jellemző még itt Magyarországon, hogy lóval szántanak?
    – Most újra kezdik. Volt idő, hogy gépesítettek, de nagyon drágán szántanak most már a traktorok. Négy-ötezer forint holdanként. Az rengeteg. Például van egy hold lucernánk, azt kétezer forintért vágják le.
    – A ló meg lelegeli ingyen, nem?
    – Hát lelegelné, de ez olyan dolog, hogy téli takarmánynak köll nekik összegy?jteni. Leszárad a lucerna, és egy évben három-négyszer lehet lekaszáltatni. Azt összegy?jtjük, kévékbe kötjük, és akkor az nekik az étel.
    – Az már konzerv, nem?
    – Úgy is mondhatjuk.