A Dél Amerikai BL
  • Matthewpamer
    #39

    Igazi nagy meglepetés született a dél-ameriaki Libertadores-kupa döntőjének visszavágóján, ahol a kolumbiai Once Caldas fogadta az argentin Boca Juniorst. Az argentinok idén címvédésre készültek, hiszen 2003-ban ötödik alkalommal nyerték el a kupát, míg a kolumbiai gárda eddig még nem nyert semmit a Libertadores-kupában. Sőt, egy 1989-es Nacional győzelmen...




    A mérkőzést a Boca kezdte erősebben, az első 7 percben ki sem engedte a kapuja elől a hazai csapatot, akiknek viszont elegendő volt egy támadás a vezetés megszerzéséhez. Viáfara kapott egy hosszú indítást, amellyel megindult, és a kontratámadás végén értékesítette a helyzetet. Az Once Caldas hazai páláyn győzelemre állt ekkor, de a Boca nagyobb sebességre kapcsolt.

    Ismét szinte felborult a pálya, bár a kolumbiaiak is számos helyzetet dolgoztak ki. Az ő taktikájuk egyértelműen az volt, hogy a betömörült védekezéssel kihúzzák a mérkőzés végéig, illetve, amennyiben lehetőségük nyílik rá, ellentámadással növeljék előnyüket. Soto és a gólszerző Viáfra végig veszélyes volt gyorsasága miatt az argentin kapura.

    A második félidőben végül mentett valamit a helyzeten a Boca, miután Cangele szabadrúgását juttatta a hálóba Burdisso. Az eredményen azonban már nem sikerült az egyenlítést követően változtatni, bár a Boca további nagy helyzeteket dolgozott ki. A kolumbiaiak megőrizték tehát otthoni veretlenségüket az idei Libertadores-kupa sorozatban, következhettek a büntetőrúgások.

    A Boca Juniors eddig szinte minden alkalommal győztesként hagyta el a pályát, mikor büntetőrúgásokra került sor. Ezúttal azonban nem volt szerencséjük. A rúgásokat a hazaiak kezdték, de Valentierra 11-esét Abbondanzieri kapus hárította. A Boca azonban nem tudott elhúzni, ugyanis Schiavi fölé lőtte a büntetőt. És a meglepetés csak ezután következett, ugyanis csak Soto és Agudelo tudta értékesíteni a büntetőket, míg a Boca Juniors játékosai közül senki. Az Once Caldas tehát 2-0-ra nyerte a büntetőrúgsokat, és lett első alkalommal a Libertadores-kupa győztese.

    Libertadores-kupa, döntő, visszavágó:

    Once Caldas (kolumbiai) - Boca Juniors (argentin) 1-1 (1-0) - tizenegyesekkel 2-0
    Palogrande stadion, Manizales, 43.000 néző. Vezette: Carlos Chandía (chilei)
    Gól: Viáfara (7.), illetve Burdisso (51.)
    Once Caldas: Juan Carlos Henao - Miguel Rojas, Edgar Cata?o, Samuel Vanegas, Edwin García (Wilmer Ortegón, 90.) - Rubén Velásquez, Dayro Moreno (Jefrey Díaz, 67.), John Viáfara, Arnulfo Valentierra - Elkin Soto, Herly Alcázar (Jorge Agudelo, 78.)
    Boca Juniors: Roberto Abbondanzieri - Luis Perea, Rolando Schiavi, Nicolás Burdisso, Clemente Rodríguez - Javier Villarreal, Raúl Cascini, Fabián Vargas, Diego Cagna (Miguel Caneo, 86.) - Franco Cangele, Carlos Tévez
    Tizenegyesrúgók: Valentierra (kihagyta), Soto, Ortegón (kihagyta), Agudelo, illetve Schiavi, Cascini, Burdisso, Cangele (mind kihagyta)

    Az első mérkőzés eredménye 0-0 volt, a Libertadores-kupát az Once Caldas nyerte büntetőrúgásokkal