Ueshiba Moriheire - Aikido
  • Ihei Mawasa
    #312
    Szerbusz istván56!

    Az aikidot mindenki más miatt kezdi gyakorolni,ki a mozgás öröme,ki a kultúra szeretete,ki a belső és külső harmónia,ki az önvédelmi fogások elérése miatt. A véleményem h mindegy mi az ok,akit igazán megérint ez a harcművészet az megtalálja az Útját...Az önvédelem egy,,hozadéka",úgy mint a kultúra iránti nyitottság,a jó testtartás,az odafigyelés a másikra,egy kicsinyke béke ebben a világban...Aki igazán szívből gyakorol ezeket mind tapasztalni fogja,és saját lelki érzékenysége alapján teszi magáévá ezen pozitív dolgokat...
    Én biztonsági emberként dolgozok,néhány évet lehúztam az éjszakában,és az aikido segített h a konfliktusokat kezelhessem: volt h technikát kellett csinálni,volt h néhány kedves és határozott szóval elértem h senki se sérüljön meg,volt h a jelenlétem visszavonulásra késztette a verekedni készülő feleket-ezzel nem magamat fényezem,jó mentalitással,nem agresszívan dolgoztam,ennyi-.
    A lényeg h az aikido megtanít hogyan kezeld a konfliktust,ha kell kitérj ha kell alkalmazd a megszerzett tudást,de ne öncélúan,hanem a megfelelő helyen,és mértékben.
    Egy pl: a természetben a víz az egyik leglágyabb elem,de képes hegyeket elmosni,pusztítani,de életet is ad,és ha egy kis szikla kerül az útjába,azt megkerülve folytatja az útját..:) Üdvözöllek!