Ueshiba Moriheire - Aikido
  • rmx rider
    #298
    sziasztok!
    másfél éve aikidozom brüsszelben, 4 kyu-s vagyok, 15 éves. Úgy vettem észre hogy otthon sokkal motorikusabb, lényegtől eltérőbb az oktatás. Persze lehet hogy ez egyáltalán nincs így, csak ahogy olvasgatom a fórumokat-oldalakat ez derül ki.. Például "Milyen jó volt múlt héten az aikido edzőtábor(?), pénteken futottunk x kilómétert, aztán erősítettünk stb..." "Én már 2 kyus vagyok mert tudom a kataputamatatedori zsuzsigárámiit.." (az idézetekre szószerint már nem emlékszem).
    Nálunk a mester gyakran hangsúlyozza hogy a kyu dolgot nem szabad túlmisztifikálni, aszerint fejlődni.. Sokkal fontosabb a mozdulatok helyes végehajtása, távolságtartás, megfelelő sebesség, folytonosság. Nem tudom otthon mennyire szokás dszu vazázni (edzés végén FIGHT :D, alkalmazni az aznapi technikákat), de itt szinte minden edzésen csináljuk hogy belénk rögzüljön hogy mikor mit lehet csinálni.

    Ha valaki el tudná mondani egy átlagos Magyarországi edzés menetét (részletesen) azt megköszönném, mert csak kósza forrásokból tudtam magamban képet alkotni az egészről =)

    üdv. rmx