• Sheva
    #204
    Ronaldo, Adriano, Kaká, Robinho, Ronaldinho - ennek az öt csatárklasszisnak kellene valahogyan helyet csinálni a kanárisárgáknál. Utóbbi három persze támadó középpályásként is bevethető, de a hangsúly itt is a "támadó" szón van.

    Az általában konzervatív edzőnek tartott Parreira mindent el is követett a nemes ügy érdekében, és átalakította a brazil válogatott felállását, hogy legalább négy csatárnak helyet szorítson benne - arról azonban, hogy mind az öt "félisten" egyszerre játsszon, hallani sem akar, mondván, ezzel már nagyon sebezhetővé válna a selecao hátsó alakzata.

    Korábban az élet mindig megoldotta a kapitány helyett a felmerülő problémát: a mostani selejtezőről Ronaldinho volt szerencsésen eltiltva, a 2004-es Copa Americán csak Adriano szerepelt (és ha már ott volt, hét találattal gólkirály is lett), a nyári Konföderációs Kupáról pedig Ronaldo mentette ki magát - Adriano ott is betalált ötször. A Real Madrid kétszeres világbajnoka 2004 októbere óta nem volt eredményes hazája válogatottjában, és Chile ellen is csak egy félidőt játszott kisebb izomsérülése miatt. Az Inter támadója viszont ontja helyette a gólokat: Adriano 28 válogatott meccsen már húsz alkalommal talált a hálóba, így lehetséges, hogy apránként kiszorítja Ronaldót a kezdőből - bár tegnap együtt léptek pályára.

    Valószínűleg a 2002-es vb-döntő hőse is érzi a vesztét, és múlt héten már kifejezte afeletti sajnálatát, hogy ellógta a Konföderációs Kupát. "Nem akarok több tornát kihagyni, minden adandó alkalommal szerepelni szeretnék a brazil válogatottban" - jelentette ki, ám lehet, hogy hat meccs óta tartó gólcsendje miatt már kicsit későn. Ezalatt a Chile ellen (és az elmúlt hétvégén az olasz bajnokságban is) mesterhármast jegyző Adriano már hét gólnál tart utóbbi négy fellépésén.

    Az ifjú Robinho Chile ellen adott ugyan két gólpasszt Adrianónak, de szintén nem biztos a helye a kezdőben. "Öt kiváló játékosról van szó, de Parreira dolga eldönteni, ki játsszon. Bárki is kerül azonban a kezdőbe, a válogatott készen áll bárki ellen pályára lépni. Mindenesetre szerintem bármelyik edző szívesen küzdene hasonló problémákkal" - jegyezte meg a nemrég 30 millió dollárért a Santosból a Real Madridba szerződött, huszonegy esztendős játékos.

    Ami viszont Adrianót illeti, ő még nem bízza el magát. "Az a legfontosabb, hogy kijutottunk a világbajnokságra. Remélem, továbbra is így tudom majd folytatni, szépen, csendben dolgozva, és akkor lassan, de biztosan célhoz érhetek" - nyilatkozta szerényen.

    Uruguayban is egy a brazilokéhoz hasonló probléma egyik szereplője döntötte el a találkozót. Az olasz Juventusban David Trezeguet, Zlatan Ibrahimovics, Alessandro Del Piero és Adrian Mutu mellett csak a kispadra szoruló uruguayi Marcelo Danubio Zalayeta egy Kolumbia elleni mesterhármassal jelezte klubedzőjének, Fabio Capellónak, hogy rá is lehet számítani.