\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • Landren
    #2110
    Egy korábbi világegyetem nyomában
    2007. július 10., kedd, 8:23


    Egy amerikai kutató elképzelhetőnek tartja, hogy a mi Világegyetemünket megelőzően létezett univerzumról kaphassunk információt. Az eredmény forrása egy újfajta matematikai megközelítés, amelynek segítségével a kutatónak sikerült néhány olyan egyenletet megoldania, amelyek a Nagy Bummhoz közeli, extrém állapotú anyag viselkedését írják le.



    A "Nagy Visszapattanás" egyfajta grafikus ábrázolása: a vízszintes tengelyen az idő telik balról jobbra, a függőlegesen pedig a Világegyetem térfogatát jelölték. A miénk előtti utolsó, zsugorodó Világegyetemben egyre kisebb fluktuációk, egyenetlenségek voltak, míg a visszapattanás utáni, "új" táguló Világegyetemben ezek egyre nagyobbak lettek (Martin Bojowald, Penn State)


    Mint arról egy korábbi cikkünkben írtunk, egyes kutatók nem tartják lehetetlennek, hogy a miénk előtt létezett, korábbi univerzumról szerezzünk információt. Az elgondolás alapja az a lehetőség, amely szerint az egyes világegyetemek egy-egy Nagy Reccs jellegű összehúzódással érnek véget. A Nagy Reccs után pedig az összezsugorodott univerzum újból tágulni kezdhet, amelyet aztán utólag Nagy Bummként figyelhetünk meg.

    A Világegyetem kezdeti állapotának vizsgálatához szükséges teória, a kvantum- és a gravitációs elmélet egyesítése még nem született meg, noha több próbálkozás is létezik. A kezdeti pillanatok matematikai leírásakor komoly nehézséget jelent, hogy végtelenül kis térfogatban kell végtelenül sok energiát modellezni - erre jelenlegi modelljeink nem képesek. Egy, a húrelméletek közé tartozó modellt alkalmazva azonban Martin Bojowald (Penn State University) néhány kritikus egyenletre lehetséges megoldásokat talált.

    Eszerint a miénk előtti világegyetem élete végén összezsugorodott - de még mielőtt elérte volna azt az állapotot, amelyben egyes paraméterei végtelenül és kezelhetetlenül naggyá, illetve kicsivé váltak volna, máris tágulásba váltott. Eszerint a Nagy Reccs és a mi Világegyetemünk kezdetét jelző Nagy Bumm helyett együttesen "Nagy Visszapattanásról" beszélhetünk.

    A kutató szerint bár sikerülhet a korábbi világegyetem néhány tulajdonságát megállapítani, sok fontos jellemzője rejtve marad előlünk. Ezt a fizikus "kozmikus feledékenységként" aposztrofálta: modellje alapján egy korábbi világegyetemnek a jellemzői csak bizonyos valószínűséggel rekonstruálhatók. Eszerint az összes fontos tulajdonságát soha nem ismerhetjük meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kozmikus feledékenység miatt nem keletkeznek teljesen egyforma Világegyetemek.

    Mindezek azonban csak egy lehetséges modellt jelentenek, és az elmúlt években csökkent az egymást követő világegyetemek elméletének "népszerűsége". A közelmúltban láttuk vendégül a Nagy Bummot, "akitől" sok érdekességet hallhattunk a kezdetekről és az Univerzum valószínű jövőjéről.

    Kereszturi Ákos