\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • Landren
    #2071
    Gigantikus ősi fekete lyukat találtak
    2007. június 6., szerda, 23:03

    Minden eddig ismertnél távolabbi, hatalmas fekete lyukat találtak a csillagászok. Az objektumnak az ennyire fiatal Univerzumban való létezését nehéz a mai elméletekkel magyarázni. Az égitestet több mint 10 millió észlelt objektum között sikerült azonosítani.


    Az újonnan azonosított távoli kvazár képe (CFHT)


    A Világegyetem fiatal állapotában létezett távoli fekete lyukak létezését akkor tudjuk kimutatni, ha környezetükkel aktív kölcsönhatásban álltak. Ezek ún. szupernagytömegű fekete lyukak, olyanok, amelyek ma a galaxisok centrumában találhatók. A kezdetekben feltehetőleg komoly szerepük volt a csillagvárosok születésénél. Amikor egy ilyen objektumba egy korong alakjában fokozatosan gáz spirálozik be, az felforrósodik, és erősen sugározni kezd (lásd az alsó ábrán).

    Amennyiben a befelé spirálozó anyag alkotta korong a látóirányunkra merőleges helyzetű, akkor a forró központi részt könnyen megfigyelhetjük, és az aktív objektumot nagy távolságból is észrevehetjük. Az ilyen aktív, erős sugárzást produkáló ősi fekete lyukakat nevezzük kvazároknak.

    A 3,6 méteres kanadai-francia-hawaii (CFHT) teleszkóppal ezúttal sikerült rábukkanni a szupernagytömegű fekete lyukak minden korábban ismertnél messzebb lévő képviselőjére. A Pisces (Halak) csillagképben található objektumot egy speciális, rendkívül távoli égitestek felderítésére szakosodott keresőprogram keretében, az új MegaCam nevű detektor segítségével azonosították, több mint tízmillió megörökített égitest között.

    A részletes színképet később, a 8 méteres déli Gemini-teleszkóppal vették fel. Ennek alapján a CFHQS J2329-0301 jelzéssel ellátott, 500 millió naptömeg körüli objektum vöröseltolódása 6,43-nak, távolsága pedig kb. 13 milliárd fényévnek adódott. Eszerint mindössze 700 millió évvel létezett az Ősrobbanás után - amit egyelőre nehéz megmagyarázni.

    Jelenlegi ismereteink alapján ugyanis nagyságrendileg egymilliárd évvel a kezdő pillanatot követve alakultak ki az első csillagok, amelyek legnehezebb és ezért legrövidebb életű képviselőikből születtek meg az első fekete lyukak. Ha sok ilyen fekete lyuk valamiként össze tudott olvadni egymással, akkor keletkezhettek rendkívül nagytömegű fekete lyukak. Ehhez azonban sok idő és valószínűtlenül sok objektum összeolvadása kellett.



    Több szakember nem is így magyarázza a galaxisok centrumában lévő, több millió naptömegű, illetve még nehezebb fekete lyukak képződését. Szerintük valamilyen furcsa, ma még ismeretlen folyamat hozta létre ezeket a "szörnyeket". Szerintük a most azonosított objektum kialakulásához is valamilyen furcsa, ismeretlen folyamat vezethetett.

    A CFHT teleszkóp a 6-osnál nagyobb vöröseltolódású kvazárok közül eddig négyet talált, ami figyelemreméltó eredmény - különösen, ha tekintetbe vesszük a mai viszonyok között szerény, 3,6 méteres átmérőjét