\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • Landren
    #2065
    Ha már szó esett róla:


    Csillagkeletkezési hely egy szomszédos galaxisban

    A Hubble Ûrtávcsõ legújabb felvételén a szomszédos Kis Magellán Felhõ egyik csillagkeletkezési régióját figyelhetjük meg. Az N81 jelû ködben sok fényes, nagy tömegû, fiatal csillag található, melyek mind a ködbõl keletkezhettek. Ezek a csillagok nagy mennyiségben veszítenek anyagot a csillagszél következtében, érdekes gubószerû alakzatokat létrehozva a környezetükben.

    A kép közepén lévõ két fényes csillag egy szoros kettõs, ami igen erõs ultraibolya sugárzást bocsát ki, mely fénylésre készteti a körülöttük lévõ ködöt. Ezek a csillagok kb. 300000-szer fényesebbek, mint a mi Napunk. A világító felhõtõl távolabbi hideg anyag fõként hidrogén molekulákból és porból áll. A sötét anyag nagy része láthatatlan, de egy kis része benyúlik a fényes felhõ elé, hosszú vonalakat, csomósodásokat létrehozva. A forró központi csillagok is ebbõl a sötét anyagból keletkezhettek.



    A csillagászok nem voltak biztosak abban, hogy csak pár nagy tömegû csillag van beágyazva a ködbe, vagy található több kisebb tömegû társa is. A mostani Hubble felvételen egyértelmûen látszanak a kisebb tömegû csillagok is. Ez a döntõ információ hatással lehet a csillagkeletkezési elméletekre. Az N81 szinte felkínálja a mélyebb betekintést a heves csillagkeletkezés folyamataiba. A Kis Magellán Felhõ ilyen terû vizsgálata különösen fontos, hisz intersztelláris felhõinek kémiai összetétele jelentõsen különbözik a Tejútrendszerétõl. Az N81 tanulmányozásával vizsgálhatjuk a régi és messzi galaxisokban a csillagok keletkezését akkor, amikor még nem szennyezõdtek héliumnál nehezebb elemekkel az intersztelláris felhõk.

    A Kis Magellán Felhõ alig 180000 fényévre található a Tejútrendszertõl és csak a Föld déli féltekérõl látható.