\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • Landren
    #2057
    Gázt pöfékelő barna törpe
    2007. május 28., hétfő, 23:00


    Egy kis tömegű barna törpétől kiinduló anyagsugár az objektum keletkezési körülményeiről is árulkodik.


    Az anyagsugarak, avagy jetek (ejtsd: dzsetek) számos csillagászati objektumnál előfordulhatnak. A legismertebbek a fekete lyukakhoz kapcsolódó anyagsugarak, ahol a központi objektum felé egy ún. akkréciós (tömegbefogási) korongban spirálozik az anyag. Ez befelé haladva felforrósodik, és kis része a magas hőmérséklet, valamint különböző elektromágneses hatások miatt a korongra merőlegesen távozik. Az ekkor kilökődő két, ellentétes irányú anyagsugarat bipoláris jetnek is nevezik.


    Fantáziarajz az anyasugarat produkáló barna törpéről (ESO)

    Mai ismereteink alapján akkréciós korongok több eltérő környezetben is előfordulnak. Ilyenek a csillagtömegű- és a szuper-nagytömegű fekete lyukak, a neutroncsillagok, a protocsillagok (születőben lévő csillagok), illetve néhány, társával kölcsönható fősorozati csillag is.

    A 2MASS1207-3932 jelű barna törpét az ESO VLT távcsövével az ultraibolya tartományban tanulmányozták. A 24 Jupiter-tömegű objektum a TW Hydrae asszociáció nevű csillagcsoporthoz tartozik. Társa egy 5 Jupiter-tömegű égitest, azaz egy exobolygó. (Utóbbi volt egyébként az első közvetlenül is megörökített Naprendszeren kívüli bolygó.) 2006-ban derült ki, hogy a barna törpe körül egy anyagkorong is található, és azonnal felvetődött, hogy abból anyagsugár is kiindulhat.

    A képződményt nemrég sikerült is azonosítani. Sokkal kisebb és halványabb, mint a fent említett objektumoknál korábban megfigyelt anyagsugarak, hossza látszólag csak 0,1 ívmásodperc, azaz nagyságrendileg egymilliárd kilométer - ez nem sokkal nagyobb, mint a Jupiter közepes naptávolsága. A kiáramló anyag sebességére pedig néhány km/s-os értéket kaptak a szakemberek.

    A most megfigyelt jelenség részben a protocsillagoknál tapasztaltra hasonlít, ahol az anyagsugár a gáz beáramlásának és a protocsillag növekedésének "mellékterméke". Elképzelhető, hogy a jelenség itt is a csillagokhoz hasonló tömegnövekedésre utal - tehát a barna törpénél is jellemző lehet a csillagközi térből történő anyagbefogás. Mivel a 2MASS1207-3932 kora mindössze kb. 8 millió év, elképzelhető, hogy a barna törpék élete elején jelentkező, anyagsugár-kibocsátó fázist képviseli. Társa is a csillagokhoz hasonló módon keletkezett; mivel túl messze van a főkomponenstől, nem jöhetett létre a nagyobb társa körüli korongból.

    Ez egyébként a második olyan barna törpe (tömegével pedig a legkönnyebb égitest), amelynek környezetében anyagsugarat azonosítottak. A megfigyelés egyben azt a lehetőséget is felveti, hogy akár a Jupiterhez hasonló bolygók is produkálhatnak ilyen anyagsugarakat születésükkor. Ez pedig a formálódó bolygórendszer jellemzőit befolyásolhatja.

    Kereszturi Ákos