\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • Landren
    #2014
    Ugyan volt már az SG-n is ez a cikk, de azért beteszem...

    A Szaturnusz hatszöge – negyed évszázaddal később
    2007. április 12., csütörtök

    A gyűrűs bolygó északi pólusánál legalább huszonöt éve stabil, hatszögletű alakzat figyelhető meg.


    A Cassini-szonda nemrég készült képei megerősítették egy igen furcsa, hat oldalú méhsejt formáját idéző alakzat stabil létezését a Szaturnusz északi pólusa körül. A felvételeken jól látható, hogy – egyedülálló módon – egy szabályos hatszög, hat közel egyforma méretű, egyenes szakasz alkotta geometriai alakzat veszi körbe a pólus vidékét. Méretére jellemző, hogy kb. négy Föld férne el benne.

    Az alakzatot először az 1980-as évek elején a Voyager-1 és -2 bolygókutató űrszondák felvételein fedezték fel, de részletesebb vizsgálatokra azóta sem nyílt mód, hiszen sem a legnagyobb földi távcsövekkel, sem a Hubble Űrteleszkóppal nem lehetséges a póluskörnyéki területek vizsgálata a rossz rálátás miatt. Mellékelt képünk az infravörös tartományban, 5 mikronos hullámhosszon készült, mivel a poláris régió a 15 éve tartó sarki éjszaka sötétsége nyomán a szonda látható fényben dolgozó kamerái előtt rejtve maradt. Az a tény, hogy a Cassini-szonda friss képein is látható a szaturnuszi hatszög, arra utal, hogy egy szokatlanul hosszú életű alakzatról van szó.




    2006. október 29-én készült infravörös felvétel mintegy 900 ezer km-es távolságból.


    A 2006. október 30. és november 11. között készült képek azt mutatják, hogy a formáció közel állandó jelenség, és sokkal mélyebben, kb. 100 km-rel alacsonyabban helyezkedik el a légkörben, mint az korábban gondolták. A bolygó másik, azaz déli pólusa az északitól jelentősen különbözik, mivel ott egy hurrikánszerű forgószél látható. Az új mérések alapján felmerül a remény, hogy pontosítani lehet a Szaturnusz felhőzetének átlagos forgási periódusát, és jobban megérthetjük légkörének dinamikáját.

    Forrás: NASA PR