\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • Landren
    #2009
    Üstökösök áprilisban
    2007. április 03., kedd

    Március közepén rövid idő alatt két üstököst is felfedeztek Ausztráliából, amelyek áprilisban hazánkból is megfigyelhetők lesznek.

    Gordon Garradd évek óta elismert tagja a világ csillagász közösségének. Mint oly sokan, ő is amatőrcsillagászként kezdte, ám szorgos munkájának gyümölcseként hamarosan észlelői állást kapott a Siding Spring Obszervatóriumban. Itt az akkor még fotólemezeket használó 1,24 m-es Schmidt-teleszkóppal kellett felvételeket készítenie, amelyeken számos szupernóvát fedeztek fel más csillagászok. Az utóbbi években azonban már a Siding Spring Survey munkáját segíti, amely egy sokkal kisebb, 50 cm-es, ám CCD-vel felszerelt Scmidt-teleszkópot használ földközeli kisbolygók keresésére. A felvételeken természetesen számos ismeretlen üstökös is feltűnik, ám a véletlen szeszélye folytán 2006 nyaráig (Ausztráliában teléig) mindegyik akkor jelent meg, amikor a program másik észlelője, Robert McNaught (l. még nappali üstökös januárban…) volt szolgálatban a távcső mellett.


    Gordon Garradd a felfedezést eredményező műszerre szerelt vezetőtávcsővel éppen a C/2006 P1 (McNaught)-üstököst észleli

    A C/2006 L1 (Garradd)-üstökös 2006. június 4-ei felfedezésével azonban megtört a jég, és Garradd azóta szinte szárnyal! Március 13-án már a negyedik üstökösét fedezte fel, amely 14,6 magnitúdós fényességével és fél ívperces kómájával látványosnak mondható, hiszen a CCD-képeken általában 16-19 magnitúdós kométákat szoktak felfedezni. A C/2007 E1 (Garradd) elnevezésű égitestről hamar kiderült, hogy még közeledik a Nap felé, amelyhez május 23-án kerül legközelebb. Ekkor 1,290 CSE fogja elválasztani központi csillagunktól, ami az erősödő napsugárzás miatt nagyobb fényesség elérését is lehetővé teszi. További szerencsés körülmény, hogy április elején 0,497 CSE-re megközelíti bolygónkat, így fényessége várhatóan eléri a 10-11 magnitúdót. Ezekben a napokban, hetekben az égi egyenlítő környékén, szembenálláshoz közeli helyzetben láthatjuk, vagyis a megfigyelési körülmények ideálisak lesznek. A Virgóból a Crater és Sextans csillagképeken át a Leóba tartó üstökös megfigyeléséhez kisebb, 8-10 cm-es távcsövek is elegendőek lesznek, szerencsés esetben talán még nagyobb binokulárokkal is megpillantható lesz.

    Terry Lovejoy, ausztrál amatőrcsillagász két Canon 350D digitális fényképezőgéppel kutat üstökösök után. Korábban ezzel a technikával még senkinek sem sikerült üstököst felfedeznie, ám ez csak idő kérdése volt. Az intenzív kereséssel töltött, ám sikertelen 2006-os esztendő után Lovejoy némiképp visszavett a tempóból. Az üstökösvadászat kétes sikerű vállalkozás, ugyanis ebben a műfajban az elvégzett munka mellett a szerencse is egy fontos és előre kiszámíthatatlan faktor. Ezt bizonyítja, hogy a március 15-ei éjszaka csak a második volt, amelyet a 2007-es esztendőben kereséssel töltött, mégis az egyik hajnali területről készült képen egy oda nem illő, zöldes színű diffúz foltra lett figyelmes! Egy új üstökös volt, amely 4 ívperces átmérőjével és 10 magnitúdó körüli fényességével vizuálisan is könnyedén megtalálható lett volna. Az idők változását mutatja, hogy a klasszikus módszer helyett ez lett az első, digitális fényképezőgéppel (és egy 200 mm-es, f/2,8-as teleobjektívvel) felfedezett kométa. A 24 perces időszakot felölelő képeken a -51 fokos deklinációnál, 61 fokos elongációban látszó üstökös ÉNy-i irányú elmozdulása is észrevehető volt. A mozgás iránya már ekkor reményekkel töltötte el az északi félteke észlelőit, hogy talán rövidesen a mi szélességünkről is megfigyelhető lesz a C/2007 E2 (Lovejoy)-üstökös.


    A Lovejoy-üstökös felfedezését eredményező kép, amely nyolc darab 90 másodperces felvétel összege.

    Az első pályaszámítások igazolták reményeinket, ugyanis az égitest pályahajlása 95 fok, vagyis mozgása majdnem merőleges a Föld pályasíkjára, így a déli égről csak az északira vezethet az útja. Érdekes módon ez az üstökös sem közelíti meg jelentősen a Napot, március 27-ei perihéliuma idején ugyanis 1,093 CSE fogja elválasztani tőle. Ám április 25-én ez is jelentősebben megközelíti bolygónkat, mégpedig 0,443 CSE-re. Ekkor deklinációja már +15 fok lesz, Naptól mért szögtávolsága pedig 100 fok körül alakul, vagyis ezt az üstököst is ideális helyzetben láthatjuk a hajnali égen, a nyári Tejút csillaggazdag vidékei előtt. Fényessége is igen kedvezően, 7-8 magnitúdó körül alakul majd, vagyis binokulárokkal is könnyedén megfigyelhető lesz.

    Linkajánló:

    A C/2007 E1 (Garradd)-üstökös napi koordinátái

    A C/2007 E2 (Lovejoy)-üstökös napi koordinátái