\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • Landren
    #2008
    Repüljön most Ön is a Mars felszíne felett!
    2007. április 2., hétfő, 7:51


    A Spirit és az Opportunity amerikai marsjárók több mint három éve dolgoznak a vörös bolygón. Néhány, a közelmúltban született új eredményüket foglaljuk össze cikkünkben, két látványos NASA-videó kíséretében.


    A Spirit eddig közel 7 kilométert tett meg, és 89 ezer felvételt sugárzott vissza a Földre, míg társa, az Opportunity mintegy 10 kilométert haladt, miközben 81 ezer képet közvetített. Már eddig is mindkét marsjáró nagyjából 12-szer tovább üzemelt, mint azt eredetileg tervezték, és jelenleg is jó állapotban vannak.

    A Spirit újabb fontos eredménye, hogy az elmúlt időszakban véletlenül három olyan helyet is kiásott a kerekével, ahol a felszíni vörösesbarna regolit alatt világos színű, a környezettől eltérő anyag bukkant elő. A laza anyagba a rover majdnem beleragadt, a kerekébe tapadt kisebb mennyiségtől is nehezen szabadult meg, így azt egy darabig magával vitte - ezért később is tudta azt tanulmányozni.

    A világos anyagban sok kén, emellett ásványokban kötött, kevés H2O is előfordul, továbbá szulfátot, foszfátot, kalciumot és némi hematitot is azonosítottak benne. A kiásott területek közül a Tyrone névre keresztelt világos foltnál speciális megfigyelésre is lehetőség nyílt. Itt a foltot közel 200 marsi napon (sol) keresztül sikerült megfigyelni, miközben közvetlenül érintkezett a légkörrel. Ezalatt a kezdetekben enyhén sárgás árnyalatú részei fehérebb színűvé alakultak, feltehetőleg kisebb kémiai átalakuláson mentek keresztül. Tehát korábban, néhány centiméter mélyen eltemetve nem voltak kémiai egyensúlyban a légkörrel.

    A kihantolt világos anyag eredetére két lehetőség adódik. Elképzelhető, hogy felszín alatti vizek emelkedtek a felszín közelébe a területen, majd víztartalmuk elpárolgása, illetve elszublimálása után hagyták hátra a most azonosított világos összetevőket. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy vulkáni eredetű nedves gázszivárgás, ún. utóvulkáni tevékenység révén vált ki a kén a gázszivárgás helyein. A két lehetőség közül eddig nem sikerült választani, csak annyi valószínűsíthető, hogy nedves és savas környezetben képződött az anyag. A mélyedésben található helyzetük mindenesetre inkább az első lehetőségre utal.



    A Spirit kerekei által kiásott egyik világos terület (NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)

    Az Opportunity rover újabb megfigyelései is szolgáltak érdekességgel. Jelenleg a 800 méter átmérőjű, szakadozott peremű Viktoria-krátert járja körbe a robot. Eközben részben a belső lejtőkön kibukkanó felszín alatti rétegeket figyeli meg, részben azt a biztonságos helyet keresi, ahol beereszkedhet a kráter belsejébe. Haladása során abban a krátert övező, körülbelül fél kilométer széles sávban mozog, ahol a becsapódáskor kidobott anyag található. Ennek jelentős része mára lepusztult, és 4-6 mm átmérőjű hematitgömbök maradtak vissza benne.

    Az elmúlt időszakban sajátos probléma jelentkezett az Opportunitynál. Amikor a marsjáró reggel "felébred", esetenként két parancs jelentkezik be egyszerre, amelyek között "versengés" indul, és ez teljesen lefoglalja a memóriát. Ez már háromszor történt meg, de eddig sikerült orvosolni. A Spiritnél is volt gond, amikor elvesztette a kapcsolatot az átjátszóállomás szerepét betöltő MRO-szondával. Az így létrejött "szabadnapon" az ilyen alkalmakra előre beprogramozott egyszerű megfigyeléseket végezte.

    A két rovert kiszolgáló földi személyzet többsége a projekt jelenlegi fázisában már csak normál munkaidőben dolgozik, ugyanis nincs anyagi forrás a non-stop üzemeltetésre. Így a földi irányítókkal együtt a roverek is pihennek a Marson hétvégenként.

    A problémák mellett sok fejlesztés is történt az elmúlt időszakban, elsősorban a szoftverek tekintetében, melyekkel jelentősen nőtt a Spirit és az Opportunity önállósága. Ide tartozik a porördögök automatizált felismerési képessége, a vizuális célpontkövetés (melynek keretében mozgás közben is azonosítani tudják, hol vannak a korábban már látott kőzetdarabok). Mindezeken felül a robotkar szintén önállóbb lett: a földi irányítók nélkül is meg tudja közelíteni a kívánt célpontot a legbiztonságosabb mozdulattal.

    Az elmúlt időszak felszíni és bolygó körüli megfigyelései alapján mindkét marsjáró környezetéről látványos film készült, melyek segítségével most Ön is "elrepülhet" a Spirit és az Opportunity jelenlegi munkaterülete felett.

    Kereszturi Ákos