a tema adott:)
  • mono7806
    Elszólított a gép mellől a kötelesség, elnézéseteket kérem.
    Alapvetően akkor két dolog kezd körvonalazódni:
    - igény lenne ilyesmire;
    - problémásak lehetnek a szerzői jogok.

A jogokkal kapcsolatosan kérdem tőletek, lehet-e jogi probléma egy tizenpár évvel ezelőtt készült, pult alatt kétkazettás deckkel rögzített, bedigitalizált felvétel egymás között való megosztása?
    Egyáltalán kérdés, hogy azon zenék után, melyek leginkább itt megemlítésre kerülnek, fizethető lehetne-e jogdíj? Én nem tudom, ebben nem vagyok jártas, várnám véleményeteket.

Technikai háttér többféle lehetne, igények definiálják. Luzon kolléga technikailag jól lát dolgokat, de én másra gondoltam.
    Mindenképpen az FTP-t tartanám erre alkalmas felületnek, felhasználónkénti azonosítással. Ez védne minket az idegen "behatolástól", emellett arra is kell gondolnunk, hogy egy közös területre írunk többen, mindekinek teljes jogú hozzáférése van ebben az esetben, törlési is. Szerintem ilyen helyzetben még az is elgondolkodtató, hogy - főként az esetleges jogi oldalát nézve - ténylegesen tudjuk, ki kicsoda. Nem lenne komplikáltabb, mint egy fórum, ahova szintén regisztráció után egyedi azonosítókkal történik a beírás.

Leginkább az itt kialakult közösség volt az, ami miatt elgondolkodtam ezen. Nem akarok/akarunk ezért pénzt kérni, kapni, nem akarunk reklámozni, mert nem ez az alap ötlet. Én arra gondoltam, mindegyikünk gépén lehetnek olyan megosztandó anyagok, amiket már vagy megosztott velünk valamilyen ingyenes oldalon keresztül, vagy (még) nem. Az is lehet, hogy feltette, pár napig élt a dolog, lekapkodta, aki éppen jó helyen volt jó időben, utána meg törlődött a tartalom, halott lett a link.
    Szóval tehát arra gondoltam, hogy amiket megosztanánk itt másokkal, fel lehetne tolni egy közös helyre, onnan mindenki le tudná magának mazsolázni azt, ami érdekli. Ha nincs 30...50 perces késleltetés, meg kódok beírása, emellett több minden kijelölhető, akár ütemezhető, az mindenképpen jobb, hatékonyabb megoldás lehet. Így pedig az eredeti ötletem alapján egy ésszerű idő után ennek nincs, vagy közel sincs akkora létjogosultsága, mint az elején. Magyarán én arra gondoltam, néhány hónapig üzemelne ez a dolog, aztán mindenki bepótolva az elmaradásait már birtokolná a számára tetszetős zenéket.

Ennek a tárterületnek tehát lehetőleg:
    - folyamatosan elérhetőnek kell lennie (otthoni gép így annyira nem játszik, hiszen azt néha kikapcsolja az ember, újra kell indítani, lefagyhat, belassulhat, stb.)
    - relative nagyobb internetes sávszélességgel kell rendelkeznie
    - lehetőleg nagy kapacitású tárterülettel bírjon

Két elképzelés lehetséges részemről:
    1) van olyan, hogy szerver hoszting. Gyakorlatilag egy klímatizált szoba, tele polcokkal, baromi gyors internet eléréssel (100 MBit), technikai háttércsapattal. Ide be lehet vinni saját gépet, beteszik a polcra, adnak neki internetet, szünetmentes áramot, havi szinten ennek 18...25e Ft költsége van. Plusz maga a gép, amit az ember betesz oda, ez evidens. Ezen költségeket valaki(k)nek állnia kell ezen esetben.

2) Nálam otthon 30/20 MBit-es (30 le-, 20 feltöltési)internet kapcsolat van. Sok ember számára ez nagyon sok, főleg vidék tekintetében. Tény, harmada-negyede az első pontban említettnek. Össze tudok vadászni egy gépet, három darab 1TB-os HDD-vel gyakorlatilag egyben egy 3TB-os tárterületet biztosítani vele. Ezt a gépet 1-3 hónapig szerintem leállás nélkül, vagy nagyon ritka és rövid leállásokkal tudnám otthon üzemeltetni. Nyilván ennek is van némi költsége, biztosan fogyaszt valamit, de ezt a "békát lenyelem" a közösségért, az összehordott zenékért.

Elég hosszú lett, így hirtelen nekem ez jutott eszembe, ennek tükrében kérdeznélek titeket, érdekel-e így a dolog? Vagy persze ha így nem, akkor hogyan lehetne jobb, másabb szerintetek?
    Egy nagyjából 70GB-nyi zenét és is fel tudok tenni, ennek viszont kb. 2/3-a innen a fórumról származik.

Ha láttok benne elegen kellő fantáziát, akkor legkésőbb a két ünnep között részemről el tudna indulni a dolog.

Mein Kampf felvetése is jogos, miszerint a polcon levő szalagos állapotban leledző archív anyagokon ez nem segít, azt sajna digitalizálni kell.

Várnám véleményeiteket!