a tema adott:)
-
Luzon #9569 Sziasztok!
Ugyan én még csak nem olyan régóta látogatom a fórumot, de ha megengeditek megosztanám én is ezzel kapcsolatban a véleményemet.
Az ötlet nagyon jó, sőt, egy ilyen lehetőség hatalmas értékkel bírna. Azonban szerintem ez nem igazán kivitelezhető. Nem ok nélkül nem létezik sehol ilyen megoldás. Az anyagi vonzat, a nagy mennyiségű tárhelyigény és adatforgalom miatt. Szimpla webszervert el lehet felejteni, ahol mondjuk a megreklámozott korlátlan adatforgalom és tárhely fogalma kimerül abban, hogy néhány pár GB adat és néhány tíz GB adatforgalom után a szolgáltató ránéz az oldalra, és esetleg szerződést is bont a túlzott terhelés miatt. Itt ftp jellegű hozzáférés jöhetne szóba, az viszont ilyen mennyiségű adat esetén jócskán hat számjegyű összeg. Drága az ftp üzemeltetés, elég csak az smsweb-re gondolni. És akkor ugyebár a szerzői jogok. Ha valaki olyan tudomást szerez róla, akkor bukta az egész. Még, ha csak egy pár ember kiváltsága is lenne, akkor is túl nagy egy ilyennek a kockázata és túl nagy a beruházás. Persze léteznek ilyen nagy méretű adatbázisok, ahonnan zenét lehet letölteni, de azok kereskedelmi jelleggel működnek. Mindenki nagy választékot szeretne, ahonnan gyorsan be lehet szerezni mindent, de ez sajnos nem ilyen egyszerű. A legtöbb ilyen kezdeményezés kimerül egy ehhez a fórumhoz is hasonló link megosztósdiban, ahol minden link nyilvános, így ki vannak téve minden veszélynek.
Ezért, ha javasolhatnék valamit, akkor az egyelőre csak egy katalogizálás-szerűség lenne. Az összegyűjtött linkek így is egy jelentős méretet adnának, elég csak ebben a fórumban összeszedni, és azért az sem lenne kis munka. Ha valaki feltöltene valamit, akkor azt feltöltené mondjuk egyszerre több helyre. Tovább tart, de talán így tovább is elérhető maradna. Lehetne a katalogizált linkekhez csak jelszóval hozzáférni, botokat kitiltani, hogy idegen még véletlenül se férhessen hozzá. Olyan nevet adni a feltöltött archívumoknak, ami alapján nem beazonosítható a tartalmuk, valamint jelszavazni és a jelszavat nem kiadni senkinek. Így minimálisra csökkenthető annak az esélye, hogy valami miatt törlik. És miután egyetlen bot sem talál a linkekre, így semmilyen kereső sem fogja kiadni azokat. Így el is érkeztünk egy zárt közösséghez. Számtalan ilyen van. Ez persze egy hosszabb távú project is lehetne, nem csak néhány hónapos, és a költség is töredéke az ftp-nek. Tulajdonképpen egy szépen katalogizált linkgyűjtés folyna, az sg továbbfejlesztése.
Táhelyek tekintetében persze óriási a választék. Free userként nem is lehet mindegyikről korlátlanul tölteni, de akad azért egy-két ilyen is.
Szóval azt szerettem volna ezzel mondani, hogy ennek nem lenne kicsi a beruházása. Amellett, hogy nem is feltétlenül biztonságos. A mai hatalmas mennyiségű tárhely és adatforgalom igénynek megvan az ára. Pláne ebben az országban. Persze, ha esetleg van valakinek egy bennfentes ismerőse valamelyik szolgáltatónál, akkor talán jobban lehet kalkulálni és agyalni. Vagy mondjuk egy kisebb kapacitással működő ftp, ahol bizonyos időközönként, ha elfogy a hely, akkor törlésre kerülnek a legrégebbi feltöltések, ez még reálisnak tűnik.
Szóval ez csak az én meglátásom, kíváncsian várom én is mások állásfoglalását, mert az ötlet nagyon jó. Felbecsülhetetlen értékű már eleve csak ennek a fórumnak a tartalma is, ha meg még egy helyen is lennének, rendezetten... Aranybánya.